Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Han är ett med tapeten

Publicerad: 29 juni 2015, 08:15

Wille Birksten agerar i kulissen bakom Stefan Löfven.

Foto: Andreas Elgstrand (montage).

Han följde Stefan Löfven från IF Metall till Socialdemokraterna och vidare in i Rosenbad. Nära makten, men i bakgrunden. – Jag jobbar enligt principen "ett med tapeten", säger Wille Birksten, 43.


Ämnen i artikeln:

Stefan LöfvenSocialdemokraterna

Som en av statsminister Stefan Löfvens allra närmaste medarbetare är han en viktig spelare i svensk politik, om än en dold sådan. Och det tänker han förbli. När Resumé via mejl ber om en intervju, svarar han vänligt efter drygt två timmar:
– Tack för frågan, men jag jobbar enligt principen "ett med tapeten" och tackar nej till intervjuer.

Helt anonym är han dock inte. På sitt konto på mikrobloggen Twitter beskriver han sig som "För frihet, jämlikhet och tillväxt. Sosse med andra ord."
– En traditionell Metallsosse. Lenin definierade socialism som sovjetmakt och elektricitet. För Wille Birksten är det stabila statsfinanser, god tillväxt, aktiv fördelningspolitik och den tunga industrin i centrum som är det viktiga. Och humor, gärna drastisk sådan, säger en tidigare arbetskamrat.  

En genomgång av hans twittrande ger många exempel på det sistnämnda: 8 juni, i samband med att Sverige spelade en vänskapsmatch i fotboll mot Norge, skickade han ut:

"Vad skulle hända om Isaksson* gick till gymmet? 1 - han skulle få sin första muskel 2 - kosmisk kollaps & universums undergång."

18 februari:

"Att börja varje dag med 1 h av trängsel, kaos & förnedring i Stockholms kollektivtrafik har det goda med sig att döden blir något positivt."

Den 21 januari:

"Så här 35 år för sent kom jag i natt på att Dallas baklänges blir Sallad. Det är ju hysteriskt roligt & skulle gjort succé på roliga timmen."

När den dåvarande Metallbasen Stefan Löfven i slutet på januari 2012 valdes till ordförande för Socialdemokraterna tog han med sig sin utredare Wille Birksten och gjorde honom till inrikespolitisk sekreterare.
– Stefan litar och lyssnar mycket på Wille. Känner sig trygg med honom, säger en person med god insyn.

På IF Metall fanns det för några år sedan en Lundellklubb. Medlemmar var bland annat Stefan Löfven, den nuvarande Metallbasen Anders Ferbe och Wille Birksten. De träffades, lyssnade på Lundell-låtar och diskuterade.
– Wille var inte med lika ofta som en del andra. Kanske för att han hade små barn hemma. Däremot var han med när det diskuterades Bruce Springsteen.
– Och det gjordes det verkligen på Metall.

Det var många och långa politiska diskussioner på utredningsavdelningen. Men framför allt diskuterades Springsteen, som inom vissa delar av arbetarrörelsen har näst intill gudomlig ställning.  Häromåret skrev Wille Birksten följdriktigt på twitter under hashtaggen #minafem:

"Thåström, Springsteen, Whitley, Eldkvarn & Neil Young."

Han konstaterade också på mikrobloggen att "En moderat på demokraternas konvent liknar en moderat på Springsteen. Om du tycker om texterna så förstår du inte engelska".

Resumé har ringt runt och pratat med personer som arbetar eller har arbetat med Wille Birksten. Samtliga beskriver honom som snabbtänkt, driftig och kreativ. Några röster:
– Han har bra politisk näsa. Är öppen och glad. En positiv person som inte gillar auktoriteter. Står mycket nära Stefan Löfven.

– Han är bra på att producera idéer, men är ibland lite väl glättig. Pratar också ibland innan han har tänkt igenom vad han ska säga.

– Vill att det ska hända saker. Gillar utspel.  

– Han tycker som facken inom den tunga industrin. Ingen MP-kramare direkt.

I oktober 2010 förklarade han – då på IF Metall:
– Samarbetet med Miljöpartiet är komplicerat av den enkla anledningen att vi och de tycker så oerhört olika. Miljöpartiet står inte upp för facket och de är kritiska till tillväxten.

Inför valrörelsen 2014 var Wille Birksten ansvarig för Socialdemokraternas jobbgrupp med uppgift att ta fram en politik för Sveriges "nyindustrialisering". Bland de förslag som lanserades märktes löftet om att inrätta ett "innovationsråd" och en "industrikansler" direkt underställt statsministern om man vann valet.

På en journalists fråga i valrörelsen om hur ett innovationsråd och en industrikansler skulle kunna skapa fler jobb i industrin, svarade Wille Birksten att de skulle förmå industrin att våga investera.
– En annan aspekt är att näringsfrågan ofta löper över flera olika departement. Dessutom stöter du ofta på patrull från finansdepartementet. Det är därför vi vill ha det här på statsrådsberedningen, och därför tillför vi också pengar till funktionen så att den får egna muskler.

I slutet på februari i år samlades till slut på Harpsund det "Nationella innovationsrådet" för sitt första möte. Wille Birksten, rådets sekreterare, twittrade tagen:

"Övernatta på Harpsund är så högtidligt att man nästan ville sno en galge. Men sån't gör inte tvåbarnsfar i min ställning. Tog engångstofflorna".

Wille Birksten är inte den ende i familjen med stort intresse för politik och industri. Sambon Josefine Larsson arbetar som utredare på IF Metall (utbildnings- och industripolitiska frågor). Brodern Eric Birksten slutade i mitten på maj ett vikariat som politisk sakkunnig hos infrastrukturminister Anna Johansson för att börja som konsult på pr-byrån New Republic.

Förutom Springsteen, fotboll och Solna AIK tycks Wille Birksten också ha ett brinnande intresse för pistolskytte, om än med kritisk distans till själva skyttarna. För några år sedan skrev han i Lidingö Sportskytteklubbs tidning "Pangnytt":

"Något som fascinerat mig sedan jag tog klivet in i pistolskyttets förlovade värld är den självuppfattning och bild av övriga samhället som finns inom vår sport...//... Eftersom jag tycker att pistolskytte är bland det roligaste som finns så är jag lite bekymrad över hur vi pistolskyttar förhåller oss till vår situation och vår omvärld. Någon borde göra något. Men inte jag, jag har inte tid. Nu börjar "Ensam mamma söker" på trean."

Fotnot: *Andreas Isaksson. Målvakt i landslaget i fotboll.

FAKTA/Staffan Wille  Alexander Birksten
Ålder: 43
Bor: Villa i Huddinge
Arbete: Politisk sakkunnig i statsrådsberedningen.  
Tjänar: 59 000 kronor i månaden.
Familj: Sambo med IF Metall-utredaren Josefine Larsson. Två söner.
Fritid: Intresserad av pistolskytte och fotboll. Håller på Solna AIK. Har slagit "hole-in-one" i golf.
Bakgrund: Har bland annat varit politiskt sakkunnig hos näringsminister Leif Pagrotsky och utredare på IF Metall.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.