Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Han får världens tuffaste informatörsjobb

Publicerad: 6 januari 2009, 14:07

14 dagar kvar - sedan hamnar Robert Gibbs på världens mest utsatta informatörsjobb. Som pressekreterare i Vita huset blir han Barack Obamas länk ut mot medierna, en post där många av föregångarna misslyckats.


Ämnen i artikeln:

Barack ObamaVita Huset

Robert Gibbs.

När det stod klart att Gibbs skulle bli Obamas pressekreterare fick han hälsningar från både Jimmy Carters och Bill Clintons pressekreterare. Båda hade i stort sett samma lydelse: "Gratulerar... och beklagar".

Gibbs blev Obamas presstalesman redan vid valet till senaten 2004, och har funnits i Obamas närhet sedan dess. Under presidentkampanjen fungerade han som Obamas främsta talesperson ut mot medierna.

Kampanjen har beskrivits som oerhört disciplinerad, och en orsak till det var att en inre cirkel behöll en hög grad av kontroll över kampanjplanering och budskap. I denna inre cirkel fanns, förutom Obama själv, chefstrategen David Axelrod, kampanjledaren David Plouffe och Robert Gibbs.

– De talade med en röst, gav ett precist budskap men gjorde det bara när de själva ville, skriver New York Times Mark Leibovich.

Men att vara pressekreterare i Vita huset är ett tufft jobb. Vita husetkorrespondenter brukar säga att det finns bara en person i en presidentadministration som åldras fortare än en president: pressekreteraren. Men till skillnad från presidenten sker det i hög rad live på tv-kanalen C-Span som direktsänder de dagliga presskonferenserna.

Barack Obama har själv många gånger intygat sitt höga förtroende för Gibbs:
–Gibbs är ovärderlig i varje diskussion vi har om politik eller hur vi ska agera. Och jag litar på honom fullständigt, säger Obama till New York Times.

Under George W Bushs åtta år i Vita huset sägs pressekreterarna ha fått en något reducerad roll. Ingen av dem - Ari Fleischer, Scott McClellan, Tony Snow eller Dana Perino - har heller varit särskilt förtrogna med presidenten. De politiska journalisterna i Washington hoppas nu på något öppnare pressbreifings i Vita huset.

Robert Gibbs är 37 år och kommer från sydstaten Alabama, där Obama hade sitt svagaste stöd av alla delstater. I unga år var han målvakt i delstatens skollag i fotboll, och han och Obama har en ständigt kommunikation också om hur det går för deras respektive favoritlag.

Från tidiga år har Gibbs varit involverad i demokratiskt kampanjarbete, och sitt första jobb i större sammanhang fick han i John Kerrys presidentkampanj 2003. Men när Kerry avskedade sin chefsstrateg och Gibbs chef Jim Jordan lämnade även Gibbs kampanjen.

Gibbs bor med sin fru, Mary Catherine, som är åklagare, och femårige sonen Ethan i Alexandria, Virginia. Fast de lär knappast se mycket av Robert från den 20 januari och framåt.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Barack ObamaVita Huset

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.