lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Han har gjort det igen

Publicerad: 17 januari 2011, 09:22

Årets lobbyist 2009, Allan Larsson, styrelseordförande för Lunds universitet, har återigen lyckats. Med ett privat bidrag från Peabs vd, Mats Paulsson, på 100 miljoner kronor kommer Europas största forskningspark snart ligga i Lund.

Ämnen i artikeln:

Årets lobbyist

LF

Linus Fremin


Allan Larsson mottar priset som Årets lobbyist 2009. Foto: Andreas Elgstrand.

2009 fick Allan Larsson Resumés utmärkelse Åretys lobbyist då han som styrelseordförande för Lunds universitet lyckades fixa så att Lund fick värdskapet för ESS, European Spallation Source.

ESS-maskinen kommer att var färdigbyggd först 2018–2019 och man hoppas att den ska svara för framtida forskningsgenombrott inom medicin, energi, miljö, klimat och mat.

Nu kommer nyheten att Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande har köpt Astra Zenecas lokaler på 114 000 kvadratmeter i Lund för 450 miljoner kronor, skriver Sydsvenskan.

Den ska nu bli en forskningsby, "Ideon Life Science Village", med inriktning mot cancerforskning. Av de 450 miljoner kronorna bidrar stiftelsen grundare, som även är vd för Peab, Mats Paulsson privat med 100 miljoner.

Lund får därmed Europas största forskningspark med Ideon, BMC, Max IV, Kemicentrum och så småningom ESS.

För Allan Larsson, som fungerat som chefsförhandlare i affären mellan AstraZeneca och Mats Paulsson stiftelse, måste det ses som ännu en stor vinst.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev