Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Han satte Södertälje på den världspolitiska kartan

Publicerad: 11 juli 2008, 08:16

Juryn för Årets lobbyist 2008 ger i år även ett speciellt hedersomnämnande till Anders Lago, kommunalråd (s) i Södertälje.


Anders Lago.

Anders Lago satte verkligen Södertälje på den internationella kartan genom sin medverkan i  utskottsförhör i den amerikanska kongressen  och har gjort det politiska systemet uppmärksammat på flyktingstrycket från Irak till Södertälje. Att Södertälje tog emot fler flyktingar från Irak än USA och Kanada tillsammans väckte minst sagt uppmärksamhet.

Juryn för Årets lobbyist motiverar hederomnämnandet så här:

"Anders Lago fick upp frågan på den internationella dagordningen, och har använt den internationella uppmärksamheten för att få till stånd en svensk förändring i flyktingmottagandet. Och kraven har riktas mot systemet, inte mot enskilda människor. En utredning föreslog nyligen en pliktlagstiftning för kommunerna så att de inte ska kunna säga nej till flyktingar. "

I samband med  utskottsförhöret fick Anders Lago också ett sammanträffande med den blivande demokratiske presidentkandidaten Barack Obama.

- Han sade ordagrant att han skämdes över att USA inte tar större ansvar för de irakiska flyktingarna. Sedan berömde han Sverige och Södertälje för hur vi hanterat frågan, berättade Anders Lago om mötet med Obama i Washington.

Södertälje har samarbetat med två PR-byråer i sina försök att påverka regeringen att styra om flyktingmottagningen. Dels anlitades JKL, dels konsulten Jörgen Eriksson på Hammer & Hanborg.

Regeringens utredare av flyktingmottagandet föreslog i juni ett statligt ansvar för flyktingmottagandet och att en pliktlagstiftning införs, vilket innebär att kommuner kan tvingas ta emot flyktingar.

Janne Sundling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.