Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Hånen mot Folkpartiets namnbyte

Publicerad: 17 november 2015, 09:37

Folkpartiet blir Liberalerna.

Foto: Wikimedia Commons.

Folkpartiet föreslås bli "Liberalerna". Det har genererat en del sarkastiska kommentarer på Twitter.


Ämnen i artikeln:

Jan BjörklundTwitterLiberalernaJonas SjöstedtFolkpartiet

Det var i morse som partiledaren Jan Björklund skrev om namnbytet på DN Debatt, som föreslås inför landsmötet om några veckor.

"För att markera vår politiska förnyelse och ytterligare betona vår liberala identitet och värdegrund tar vi nu nästa steg och byter namn till Liberalerna. Det är en tydlig markör för behovet av liberalism i Sverige och världen och pekar också ut riktningen för den liberala framtidsagenda som vår politiska förnyelse syftar till", skriver Jan Björklund på DN Debatt.

På Twitter är det många som välkomnar initiativet, men det fick snabbt också en del andra kommentarer:

"Lycka till. Själv byter jag namn till Albert Einstein", "Bra att folkpartiet byter namn till liberalerna. Nästa uppdrag: Bli det också!" och "Ska Folkpartiet byta namn? Ursäkta, men det är så ohyggligt intressant att jag attacksomnade och skallade sönder köksbordet. Men berätta mer", är några av de röster som hörs på Twitter.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt var också snabb med att kommentera:

— Jonas Sjöstedt (@jsjostedt) November 17, 2015Först förstörde Jan Björklund den svenska skolan, nu vill han byta namn på hela partiet för att sopa igen spåren.

Vilket snabbt fick Jan Björklund att kontra:

— Jan Björklund (@bjorklundjan) November 17, 2015@jsjostedt "byta namn för att sopa igen spåren"? Förknippar nog det beteendet mer med ditt parti än med mitt.

Bakgrunden till kontringen är att Vänsterpartiet bytte till sitt nuvarande namn 1990 från Vänsterpartiet Kommunisterna. Det namnbytet kom året efter Berlinmurens fall. Jonas Sjöstedt har i skrivande stund inte svarat på comebacken.

I augusti, långt innan förslaget på namnbyte bekräftades av partiet, pratade Resumé med varumärkesstrategen Stefan Saidac. Han menade att den största risken vid ett namnbyte är att politiken i sig inte upplevs som ny.
– Då blir det bara desperation, ett desperat försök att få publicitet. Eftersom detta är ett parti som haft problem under en längre tid så kan namnbytet framstå som desperat. Partiet blottar sina problem med förändring och det är alltid förlorarna som byter namn, sa han då.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.