Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Hans Mosesson i kampanj för asylsökande hbtq-personer

Publicerad: 13 juli 2015, 06:44

En av fler som engagerar sig för asylsökande hbtq-personer.

Ett gäng namnkunniga svenskar tar strid för asylsökande hbtq-personer i en ny kampanj.


Ämnen i artikeln:

Hans MosessonMona SahlinRFSL

Peter Jöback, Mona Sahlin, Agnes Carlsson, Silvana Imam, Birgitta Ohlsson, Lia Boysen, Christer Lindarw, Caroline af Ugglas och Hans Mosesson är ambassadörer för den nya kampanjen från RFSL. Det är även artistduon Sean Kelly och Magnus Skogsberg som har dedikerat låten och musikvideon "Jag är fri" till den.

– Vi i Sverige tar lätt vår frihet för given på ett bortskämt sätt! Människor flyr för sina liv för att dom älskar. Dom flyr för att kunna vara sig själva. Det är vår förbannade skyldighet att hjälpa om vi kan, kommenterar duon Sean-Magnus kampanjen i ett pressmeddelande.

Kampanjen görs för att belysa problemen asylsökanden kan stöta på vad gäller hbtq-frågor i Sverige och syftet är att samla in pengar till RFSLs arbete för asylsökande hbtq-personer.

– Ingen kommer att acceptera dig, ingen kommer att älska dig och samhället kommer att se dig som Satan. Om du promenerar med en bög i Syrien så betyder det att du också är bög, det är så de tänker. Jag blev misshandlad, gick till polisen och de sa: Eftersom du ser ut på detta vis så kan vi inte göra något, fixa din stil, fixa din personlighet, grabba till dig så får vi se sen, säger Logan från Syrien i en av de sex filmerna som hör till kampanjen.

Enligt RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund kan två personer som kommer från samma land där situationen för hbtq-personer är väldigt svår, få helt olika resultat på sina asylansökningar.

– Vi kommer ofta i kontakt med asylsökande hbtq-personer som har fått avslag på sin ansökan, men efter att vi har ingripit och förklarat situationen bättre och argumenterat på ett annorlunda sätt i överklagansprocessen så får personen sedan stanna i Sverige. Hur man förmår förklara situationen för hbtq-personer i ett visst land har väldigt stor betydelse för hur det går i asylprocessen, säger hon i pressmeddelandet.

Arbetsgrupp:

Byrå: Happytear
Initiativtagare/regi: Magnus Skogsberg & Sean Kelly
Producent. Man Chiu Leung
Prod ass. Lykke Lindmark
Filmfoto/klippning: Martin Mork.
Ljud: Lars Jamesson
Ljussättare:
Catering: Lena Gavriillidou
Medverkande: Stockholm Sjunger & RFSL Newcomers
Webdesign: Martin Stolpe & Lisa Hamberg
Text & Musik: Susie Päivärinta, Nestor Geli, Alva Klum Ekdahl, Sean-Magnus och Nicky Sellish Sellin

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.