PR
Här är finalisterna i Stora PR-priset
Publicerad: 25 januari 2017, 12:01
Finalisterna för årets Stora PR-priset har utsetts. Bland finalisterna finns uppmärksammade kampanjer från Max, Barncancerfonden och Svenska Turistföreningen.
Stora PR-priset anordnas sedan 2010 av branschföreningen Svenska PR-företagen. Tävlingen är öppen för byråer, näringslivsföretag och organisationer. Under de tre senaste månaderna har en jury bestående av konsulter, copywriters, byråchefer, kreatörer, projektledare röstat fram finalister bland de inskickade bidragen.
– Ett av huvudjuryns viktigaste kriterier i sin bedömning är om och hur PR-bidragen har givit betydande och hållbara resultat för uppdragsgivaren, säger Sandra Kastås, projektledare och juryordförande för Stora PR-priset.
Vinnarna presenteras på en prisceremoni i anslutning till Svenska PR-företagens årsmöte 16 februari.
De tio finalisterna med juryns motiveringar är:
Bahnhof (egenproducerad)
Med två enkla kryssrutor på en nyframtagen blankett lyckades internetoperatören Bahnhof med det konststycket att förena gamla hårdföra integritetsförespråkare och nytillkomna mjukare och "vanligare" kunder i en enorm, osannolik lajkraket.
Barncancerfonden och Tobiasregistret (Narva)
#TopsaFörLivet – en enkel topsning på insidan av kinden kan rädda liv. Kampanjen aktiverades under Almedalsveckan 2016 och har bidragit till 3 750 nya potentiella blodstamcellsgivare.
Björklöven (Punkt PR)
En kampanj för ett matchställsbyte. Med de rätta färgerna triggas spelare och publik att stå upp för det man är och tror på. Publikstödet vänder, supporterskaran växer och hockey handlar inte längre bara om hockey.
Fredens Hus (Södra Tornets Kommunikation)
Kampanj mot fördomar på fordomstest.se. Fredens Hus har med hjälp av Kairos Future undersökt vilka fördomar som är vanligast i Sverige 2016. 25 000 personer har besökt fördomstestet och 1 000 elever har deltagit i workshops om fördomar. Kampanjen fortsätter vidare under 2017/18.
Hjärt-Lungfonden (Prat PR)
Under Almedalen var målet att uppmuntra så många besökare som möjligt att lära sig Hjärt-Lungräddning (HLR). Över 1 000 personer lärde sig hjärt-lungräddning (målet var 200) och samtal om hjärtefrågor skapades under veckan på kontot @hjartefraga.
Max Hamburgare (JMW Kommunikation)
I anslutning till internationella klimatmötet i Paris lanserades kampanjen för Max Green-familjen för att få fler att välja en vegetarisk hamburgare. Lanseringen är den mest framgångsrika i Max historia och gav en försäljningstillväxt på 6,2%
Mobiloperatören 3 (FLB Europa)
I februari 2016 lanserade 3 iniviativet #Datadonate, som ger 3s kunder möjlighet att donera outnyttjad datatrafik i sina abonnemang som omvandlades till pengar och skänks till förmån för UNHCR:s arbete i Syrien. Genom initiativet har över 3 000 donationer genomförts, och 3s kunder har bidragit med 44 000 liter vatten, vilket betyder att över 2 000 människor på flykt har fått sitt dagsbehov tillgodosett.
Svenska Kyrkan (Prat PR)
En kampanj i sociala medier där varje delad high five som taggades med #5för5 resulterade i att ett företag donerade 5 kr till Svenska Kyrkans Internationella Arbete. Under kampanjperioden nådde vi ut till fler än 3 miljoner människor, samlade in 10 000 high fives, ökade antalet deltagande församlingar och viktigast av allt samlade vi in mer än 45 miljoner kronor, ett rekordresultat för Svenska Kyrkan.
Svenska Turistföreningen (Cohn @ Wolfe Stockholm)
Svenska Turistföreningen (STF) ville ge svenska folket möjlighet att sprida bilden av sitt land till hela världen. Lösningen blev världens första telefonnummer till ett land vilket besvarades av svenskarna själva. Resultatet överträffade alla förväntningar: President Barack Obama nämnde "The Swedish Number" i ett tal och statsminister Stefan Löfven tog sig tid att svara. Kampanjen nådde en förtjänad räckvidd på nio miljarder och genomfördes tillsammans med INGO och Grey NY.
Visit the Faroe Islands (Ehrenberg Kommunikation)
Kampanjen grundade sig i en låg kännedom och Färöarna - med fler får än människor. Färöarna fanns inte ens på Google Street View. För att sätta press på Google och uppmärksamma resten av världen på Färöarna monterades 360-kameror på öns får, vars bilder laddades upp på en digital kampanjsida. Under hashtagen #wewantgooglestreetview nåddes totalt över 1 miljard människor världen över. Google lyssnade till slut och kom till Färöarna för att upprätta Street View.