Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Hat-sms till föräldrar ska uppmärksamma näthatet

Publicerad: 14 april 2016, 10:18

Genom en sms-tjänst skickas hatfulla kommentarer ut under en veckas tid för att visa vad barn och unga får stå ut med på nätet. Det är förstås bara de som anmält sig till tjänsten som får sms:en, och det är främst föräldrar man vill nå ut till.


Ämnen i artikeln:

Garbergs Malmö

I dag lanseras initiativet #snackaomhat som tagits fram av Garbergs Malmö för Landskrona stad. Initiativets syfte är att öppna upp ögonen för näthatet barn och unga tar emot dagligen, och det ska göras genom en sms-tjänst. Genom att anmäla dig själv och ditt mobilnummer kommer du under en veckas tid få ta emot hatfulla kommentarer över sms, precis så som utsatta barn och unga får. När och hur många sms man kommer få går man däremot inte ut med.

– Det säger vi inte, det är meningen att det ska vara oväntat och att sms:en ska komma när som helst. Det ska vara så som det är för barnen och komma från ingenstans, förklarar Klas Oskarsson, vd på Garbergs Malmö.

Sms:en som skickas ut är baserade på verkliga kommentarer som barn och unga i Landskrona har fått ta emot. Insamlingen av kommentarer har gjorts med hjälp av kuratorer och utsatta barn i Landskrona.

– Med hjälp av kuratorer samlade vi ett antal barn som varit med om det här, och de fick visa kommentarer de har fått över nätet. Sedan har vi skrivit om dem lite för att de inte ska kunna identifieras.

Med kampanjen vill man förstås motarbeta mobbning, och om någon därför blir anmäld till tjänsten mot sin vilja kan man stoppa det med ett sms innan de elaka kommentarerna börjar trilla in. Främst hoppas man nå ut till föräldrar för att visa att det här händer på riktigt.

– Vi är ute efter chockeffekten, för det är sjukt hur grova kommentarerna är. Kuratorerna menar att föräldrar inte bryr sig tillräckligt mycket, och framförallt frågar man inte sina barn om hatet. Vi märkte under arbetets gång att det fanns ett jättestort behov bland barnen att prata om det här, så föräldrar borde verkligen börja ställa frågor om hatet.

De hoppas såklart att alla föräldrar i Landskrona ska anmäla sig till sms-tjänsten, men befarar ändå att många kan dra sig för att få de här sms:en rakt i mobilen.

– Vi vet att det är en ganska jobbig tjänst att anmäla sig till eftersom många kan känna att det är jobbigt att ta emot näthatet. Men vi hoppas såklart att alla ska anmäla sig.

Vill du också sätta dig in i barnens värld av näthat? Då kan du anmäla dig till sms-tjänsten här.

Louise Lindberg

Ämnen i artikeln:

Garbergs Malmö

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.