Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Hatar män – gör kampanj mot näthat

Publicerad: 10 april 2019, 11:07

Maria de la Croix och Alejandra Cerda

Byrån Mad Luck lanserades med orden 'vi hatar män'. Nu gör de en kampanj åt Make Equal, jämställdhetskonsulterna bakom 'Fatta'. Det för ett verktyg som ska motverka näthat.


Ämnen i artikeln:

Make EqualNäthat

På årets internationella kvinnodag basunerade Maria de la Croix och Alejandra Cerda ut att de startar en ny byrå – med den gemensamma nämnaren att de hatar män. Förstnämnde har en bakgrund på gerillamarknadsföringsbyrån Studio Total samt kaffeföretaget Wheelys, medan sistnämnde har ett förflutet inom kultur- och kommunikationsbranschen samt arbetar som hållbarhetsbloggare.

– Vi hade räknat med att folk skulle bli upprörda och provocerade. Men också att andra som fattar vår grej skulle tycka att det var roligt och bra. Vi valde tonalitet väldigt medvetet, för att helt enkelt rikta oss till de vi vill jobba med. Till de som vill vara edgy och kaxiga, berättar Alejandra Cerda i en lång helgintervju i Resumé som du kan läsa i helgen på Resumé.se.

Ställningstagandet var inte ett försök till debatt, menar duon, snarare ett sätt att med glimten i ögat positionera sig som en byrå med förmågan att kommunicera provokativt.
I intervjun berättar de att ett politiskt parti och smörgåsföretaget Mäckish är två av deras kunder. De har för närvarande också ett samarbete med jämställdhetskonsultbolaget Make Equal, som låg bakom initiativet Fatta och företräds av profilen Ida Östensson (för tillfället föräldraledig). De gör såväl instruktions- som kampanjfilmer till en ny satsning – om näthat.

Kristina Wicksell, kommunikatör och jämlikhetskonsult på Make Equal, en byrå som uttrycker hat ska göra kampanjen om ert näthats-verktyg. Hur går det ihop?
– Vi tror inte på hat som strategi och anlitade dessutom Maria och Alejandra innan de lanserade byrån. Vi blev imponerade av deras erfarenhet och portfolio. Dessutom har de bred kunskap inom intersektionalitet och jämlikhet, vilket vi lägger stor vikt vid. När kommer till näthat så pratar vi ofta om självrannsakan och att vi alla är en del av klimatet på nätet. Men de som drabbas mest är utsatta grupper som kvinnor, rasifierade och HBTQ-personer. Den kunskapen och förståelsen upplever jag att Mad Luck har.

Du tycker inte att det är oförenligt att en byrå som säger sig hata män – på nätet – ska göra er kampanj om näthat?
– Nej, deras filmer går i linje med vår värdegrund, och det är det viktigaste för oss.

Går utspelet i linje med er värdegrund?
– Hur de positionerar sig i en lansering eller ett pressmeddelande är inte vår sak. Men skulle det framkomma – vilket skulle förvåna mig – att de ägnat sig åt näthat mot enskilda individer eller utsatta grupper så får vi göra en ny bedömning.

Ni skulle inte själva uttrycka er på samma sätt?
– Nej, och det blir tydligt om man läser om hur vi pratar om män och maskulinitet. Vi har jobbat mycket med maskulinitet och har en övertygelse om att män måste vara inkluderade när vi pratar om ett jämställt samhälle, att de känner att de är en del av lösningen. Vi driver till exempel konceptet 'killmiddag' och podden 'Allt vi inte pratar om', samt släppt en bok med samma titel. I alla våra samarbeten finns skillnader i metod och strategi framåt. Men vi har förtroende för att vi vill samma sak som Mad Luck.

Ser du någon risk med att denna association är skadlig för ert varumärke?
– Jag tycker det finns så många värre saker vi hade kunnat associeras med. För oss är målet det viktiga. Och i det avseendet är vi på samma fot som Mad Luck.

Make Equals digitala stödverktyg för människor som utsätts för näthat kommer att lanseras som en hemsida den 2 maj. Där kan privatpersoner, organisationer och företag ta del av fakta, guider och tips om hur man kan hantera och förebygga näthat.

Filmerna som Mad Luck för närvarande producerar kommer att användas som instruktions- och presentationsvideor i verktyget, samt användas i kommunikationen.

Byrån har tidigare gått ut med att de är till för kunder som vill vara edgy, kaxiga och som vill ha modet att provocera.

Kommer det vara inslag av det i kampanjfilmerna?
– Nej, de kommer att vara ganska konkreta och seriösa, säger Kristina Wicksell.

Mårten Färlin

Ämnen i artikeln:

Make EqualNäthat

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.