Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Hatt: "Inför karantän för ex-politiker"

Publicerad: 28 juni 2015, 07:30

Inför karantänsregler för ledande politiker och statliga topptjänstemän som går till näringslivet. Det kräver det tidigare statsrådet Anna-Karin Hatt (C). – Då vet alla vad som gäller och vad man ska förhålla sig till.


I mitten på augusti börjar hon på sitt nya jobb som vd för Almega och förbundsdirektör för Almega Tjänsteförbunden. En oslipad diamant hon tänker slipa till rätt lyster.

– Det känns jätteroligt. Jag kommer arbeta mycket med opinionsbildning för att bana väg för tjänsteföretagen, men också med förhandlingar. Almega är en kollektivavtalsslutande part på arbetsmarknaden. Det är dessutom en organisation med 175 medarbetare som ska ledas och utvecklas, säger Anna-Karin Hatt till Resumés Almedalstidning.

– Almega är lite av en oslipad diamant som jag tror kan påverka mer än vad man hittills har gjort. Men det förutsätter att man blir duktigare på att visa på samhällsnyttan med tjänsteföretagen. I dag är det till exempel ganska få som vet att tjänsteföretagen är en väldigt stor del av näringslivet. Där finns det ett jobb att göra.

Fick du jobbet på grund av dina politiska kontakter?

– Nej, det tror jag inte. Personers befattningar förändras snabbt. Däremot är det viktigt att förstå hur de politiska processerna fungerar, hur det går till när ett politiskt beslut fattas och hur beslutsfattarna resonerar.

Känns det skönt att lämna politiken?

– Det känns helt rätt för mig att ta det här steget. Men det är inte så att jag är glad för att lämna politiken, att jag är fedup på den. Men jag har gjort 20 år i politiken och fått göra nästan allt som är roligt. Det här är ett perfekt läge för mig att få göra något annat.

– Sedan valet har jag också funderat över min identitet. Jag har aldrig i första hand identifierat mig som partipolitiker, utan som en samhällsförändrare. Och samhället kan man förändra från många olika positioner, inte bara i partipolitiken. En röd tråd i det jag har gjort är att verka i olika positioner där jag kunnat arbeta för att samhället ska bli lite bättre än vad det annars skulle ha blivit.

Ska du vara kvar som medlem i Centerpartiet?

– I slutet på september avgår jag som andra vice ordförande i Centerpartiet. Det är möjligt att jag blir kvar som medlem. Det viktiga är att jag inte är partipolitiskt aktiv samtidigt som jag är vd i Almega. Hade jag fortsatt att vara det hade jag inte varit aktuell för jobbet.

– Jag hade dock redan innan jag blev aktuell som vd för Almega bestämt mig att ta steget från politiken till näringslivet. Jag tillhör de som tror att vi behöver fler som går mellan olika sfärer i samhället.

Är det inte bra för samhället om det finns tunga företrädare för näringslivet som har politiska uppdrag?

– Det jag har lärt mig från politiken tar jag med mig in i uppdraget som vd för Almega. Jag kommer att kunna bidra till att ett antal människor i näringslivet får möjlighet att via mig förstå hur politiken fungerar. Jag ser det som att jag fortsätter att förändra samhället, men jag gör det från ett annat håll.

Är företagen dåliga på att förstå politiken?

– Det är många i näringslivet som förstår för lite av hur politiken fungerar och omvänt finns det många i politiken som förstår för lite hur näringslivet fungerar och vilka utmaningar man har där. Om man inte förstår varandras förutsättningar tillräckligt väl är det svårt att samarbeta. Det är ett av skälen till att jag propagerar för att det borde vara fler som går emellan samhällets olika sektorer.

Under senare år har en rad ledande politiker och statstjänstemän kort efter att de lämnat sina offentliga uppdrag börjat arbeta åt bland annat privata företag, antingen som anställda eller som konsulter. Förre ÖB Håken Syrén till exempel startade sin konsultverksamhet till och med medan han var anställd i försvaret.

– Ska man gå från politiken till näringslivet måste man förstås ha gott omdöme. När går man? Om man slutar på ett ledande uppdrag, vad är det för kunskaper man sitter på? Är de känsliga eller inte?. Vid vilken tidpunkt kan man gå över i annan verksamhet? Det tycker jag är en väldigt relevant diskussion, samtidigt som man ska komma ihåg att den typ av insiderinformation som en politiker kan ha kallnar ganska fort, framför allt vid ett regeringsskifte.

Bör det införas karensregler för ledande politiker och statliga topptjänstemän?

– I dag har vi en ordning där exempelvis statsråd och statssekreterare som lämnar sina uppdrag får avgångsersättning samtidigt som det inte finns några tydliga karantänsbestämmelser. Det gör att de riskerar att få kritik hur de än agerar. Tar de snabbt ett nytt jobb riskerar de att få kritik för det. Väntar de med att skaffa sig ett nytt jobb får de kritik för att de lever på skattebetalarnas pengar.

– Det vore bra om vi kunde komma bort från den diskussionen, och därför vore det bättre om vi införde karantänsbestämmelser. Då vet alla vad de har att förhålla sig till.

Varför är det så få toppdirektörer som blir politiker?

– Har du varit exekutiv vd i ett företag och är van vid att själv fatta beslut, kan det nog vara svårt att bli en i mängden i en riksdagsgrupp och kanske få tredjeplatsen i ett utskott. Demokratins sätt att fatta beslut är dessutom mycket trögare än näringslivets och kräver ett oändligt tålamod och en annan smartness. Några tycker nog också att de ekonomiska villkoren inte är tillräckligt attraktiva.

– Samtidigt tror jag det finns tillräckligt många direktörer som vore intresserade av att gå in i politiken om partierna var skickligare på att fånga upp och erbjuda inträdesbiljetter även till dem som inte har skurat hundra bygdegårdsgolv. Ventilerna behöver öppnas.

Fakta: Anna-Karin  Sara Hatt
Ålder:
42,
Bor: Älvsjö i södra Stockholm
Familj: Tre barn.
Bakgrund: Bland annat it- och energiminister, statssekreterare, vd för Didaktus hälso- och sjukvårdsutbildningar AB, pr-konsult och vice vd Kind & Partners AB och ledarskribent på Södermanlands Nyheter och Hallands Nyheter.
Utbildning: Fil. kand. i statsvetenskap.
Fritid: Trädgård och löpning.
Tjänar: Det har jag tillsammans med Almega kommit överens om att inte avslöja.
Oanad talang: Bra på att bedöma rashöns. Har fött upp och tävlat med utställningshöns, bland annat av rasen Blå kochin.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.