tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Hela havet stormar i pr-branschen efter valet

Publicerad: 30 juni 2014, 09:23

Anna-Karin Hedlund på Diplomat.

Oavsett valutgång tycks det bli hela havet stormar i pr- och pa-branschen i höst. Blir det maktskifte riskerar det att bli akut "vänsterbrist" på byråerna när samtidigt runt 300 politiska tjänster ska tillsättas i regeringskansli och riksdag.

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014Anna-Karin HedlundPR

JS

Janne Sundling


Public affairs, PA, går ut på att påverka makten. Ändras majoriteten ändras en stor del av spelplanen. Och även om det inte blir maktskifte ser sig många från politiken om efter nya jobb.

– Visst finns det ett intresse hos de som varit länge i regeringskansliet, och många funderar på en alternativ karriär, säger Anna-Karin Hedlund, pa-konsult på Diplomat Communications och ordförande i branschorganisationen Precis.

Byts regeringen ut går statssekreterare och politisk sakkunniga ut med dem. För PA-folket betyder det att nya nätverk måste skapas.

– Vid varje regeringsskifte blir det en väldig rörelse på folk. Och även folk som finns på den vinnande sidan kanske inte alltid får de jobb de vill ha och söker sig vidare, säger Anna-Karin Hedlund, som själv har en S-bakgrund i kanslihuset.

Pr-branschen har traditionellt dominerats av konsulter med borgerlig bakgrund. Efter regeringsskiftet 2006 gick många tidigare S-medarbetare till branschen. Allt fler tidigare borgerligt dominerade byråer har sökt bredda sig på den politiska skalan. Men fortfarande är M det i särklass dominerande partiet bland dem som har en direkt politisk bakgrund.
PA-byrån Hegeli valde redan från start att vara markant blå-röda. Byrån startades av Richard Hellmark, med bakgrund i S och facket, och Petter Lindfors från M.

– Vi har konsulter från både röda och blå laget. Det var en idé från början och borgar för långsiktighet, säger Petter Lindfors.

Spelar det någon roll för påtryckare vilka som har makten då?
– Nja, för vår del har vi säkrat upp från dag ett att vi inte har några problem med majoritetsskiften. Det är en bra modell, men kräver pragmatism av oss och att vi är lagspelare, säger Petter Lindfors.

I deras styrelse sitter det tidigare moderata kommunalrådet Erik Langby från Nacka, Byggnads tidigare ordförande Hans Tilly liksom Anders Johansson, tidigare S-kommunalråd i Sigtuna. Byrån inriktar sig främst på samhällsbyggnadsfrågor.

Läs mer i Resumés dagliga Almedalstidning (gratis) Klicka HÄR.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev