Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Hemliga orsaken bakom Jan Larssons sorti från politiken

Publicerad: 14 oktober 2016, 07:25

Jan Larsson.

Foto: Andreas Elgstrand

Socialdemokraternas valgeneral trodde att han skulle bli minister. Men brittiska asfaltsläggare kostade honom jobbet, berättar han för DI Weekend.


Ämnen i artikeln:

Jan LarssonSocialdemokraterna

Jan Larsson har en lång bakgrund inom Socialdemokraterna och näringslivet. Inför valet 2014 rekryterades han som valgeneral från jobbet som kommunikationsdirektör på Nordea, och de flesta bedömmare spådde att han skulle ta en ministerplats i den kommande regeringen. Men så blev det inte.

I en intervju med DI Weekend berättar Jan Larsson för första gången varför. Orsaken var att han år 2006 anlitade brittiska asfaltsläggare för att fixa uppfarten till familjens villa i Älta. Han trodde att britternas papper var i ordning, men när det var dags att betala ville de ha 40.000 kronor kontant. Eftersom Jan Larsson upplevde situationen som något hotfull valde han att gå med på kravet.

Senare vände han sig till Skatteverket för att betala moms och sociala avgifter, men fick höra att det inte gick. Det är företagets, inte hans ansvar, fick han höra.

Åtta år senare, hösten 2014, får han ett samtal från Stefan Löfven. Budskapet är att han inte vågar ta med Jan Larsson som minister på grund av incidenten som skulle riskera att brisera till en skandal.
– Det var en tomhet som belägrade sig. Jag hade ingen aning vad jag skulle göra, säger Jan Larsson till DI Weekend.

I dag är Jan Larsson vd för utbildningsföretaget Yrkesakademin. Även om han inte vill återvända till politiken anser han att Löfven tog fel beslut.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.