Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Hemligheten bakom Almedalsbordellen

Publicerad: 8 juli 2010, 14:41

Länsstyrelsen i Stockholm bidrar med två miljoner av skattepengar till Järfälla tjejjours ”Bordellen i Almedalen”. Bara att bygga ”bordellen” på Hamngatan och platshyran har kostat minst 125 000 kronor. Till det kommer annonseringen i de stora tidningarna.


Ämnen i artikeln:

Almedalen

Sjömän i bordellkvarter är något av en klassisk schablonbild. Men det hör inte till vanligheten att Länsstyrelsen är finansiären. (Foto: Janne Sundling)

Alla har sett den. Färre vet vad den står för. Ingen vet vem som betalar.

Men Resumé kan avslöja att det är staten – eller snarare skattebetalarna. Länsstyrelsen i Stockholms län har gett Järfälla tjejjours två miljoner kronor för att ”motverka efterfrågan av sexuella tjänster samt öka kunskapen om människohandel för sexuell exploatering”.
– Ja, vi har fått något över två miljoner av länsstyrelsen, säger Gunborg Andersson, ordförande för Kvinnojouren Stina i Järfälla, som tillhör Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks.
– Pengarna går till tryckta material, annonser och Bordellen i Almedalen.

Resumé har utan framgång sökt landshövding Per Unckel. Men vi får fatt i hans föregångare, Ulf Adelsohn, som befinner sig i Visby.
– Ja, vi såg den i morse när vi skulle hyra cyklar. Min hustru (Lena Adelsohn Liljeroth) sa att det här ska visa att det inte är någon drömtillvaro, säger Ulf Adelsohn.

Och det är din gamla länsstyrelse som finansierar alltihop.
– Gör dom? Där ser man. Ja, jag drog på min tid igång Kvinnofrid. Men då var kommunerna med och bidrog med pengar.

M-riksdagsledamoten Henrik von Sydow har i flera sammanhang kritiserat att skattemedel används till statlig opinionsbildning.
– Jag har inte sett detta själv, men det verkar väldigt märkligt, säger han. Problemet med statlig opinionsbildning blir allt synligare i Almedalen.

Reklambyrån GyroHSR och PR-byrån Spotlight ligger bakom annonskampanjen och det tryckta materialet.
– Hade vi inte haft en sexköplag hade vi antagligen haft en bordell på riktigt i Visby under Almedalsveckan, säger Zandra Lundgren på Tjejjouren i Järfälla till resume.se.
Roks riksordförande blev för några år sedan mycket uppmärksammad när hon i en SVT-dokumentär förklarade att ”män är djur”.

Platshyran för bordellen är 28 000 kronor under veckan. Enligt uppgift kostar byggnaden runt 100 000 kronor.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Almedalen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.