Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Hennes Instagram-inlägg om våldtäktsoffer blev viralsuccé

Publicerad: 11 november 2015, 14:58

Advokat Elisabeth Massi Fritz har hyllats unisont för sitt inlägg.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.

Advokaten Elisabeth Massi Fritz inlägg om kränkande frågor till våldtäktsoffer sprids som en löpeld. – Jag tycker det är viktigt att vi som arbetar med rättsväsendet är med i samhällsdebatten, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Instagram

För fem dagar sedan postade Elisabeth Massi Fritz ett inlägg på Instagram där hon berättade om en händelse i en våldtäktsrättegång.

"Våldtäktsoffer måste sluta SKULDBELÄGGAS. En våldtäkt beror inte på klädsel, alkohol etc etc utan på våldtäktsmannen. Jag bad förövaren beskriva sina kalsonger ingående i ett förhör och fick frågan vilken betydelse dessa har i målet. Mitt svar blev "lika stor betydelse som min klients stringtrosor" herr ordförande" skriver hon.

Igår plockade Expressen upp hennes historia, och artikeln har i skrivande stund närmare 50 000 delningar på Facebook. En rad andra medier har också intervjuat Elisabeth Massi Fritz, vilket gör att hennes historia förmodligen är den mest delade i sociala medier den senaste tiden.
– Jag tycker det är viktigt att vi som arbetar med rättsväsendet är med i samhällsdebatten och det är inget nytt för mig. Jag har varit med i debatten i många år nu, både som advokat och som rättsexpert för media och organisationer, myndigheter och företag. Den stora skillnaden är för mig är att jag inte vill tiga, jag vill belysa och förändra till det bättre, säger hon till Resumé.

Debatten om kränkande frågor till offren i våldtäktsrättegångar har pågått länge. Att hennes inlägg har blivit så uppmärksammat tyder på att frågan fortfarande är högaktuell.
– Expressen gjorde den första intervjun med mig och hur de fick del av den vet jag inte. Därefter har det varit intervjuer hela dagen i dag. Spridningen beror på innehållet och som många reagerar på och tycker är direkt felaktigt. Rättssäkerhet skall även gälla utsatta målsäganden, säger hon..

Att ta plats i samhällsdebatten är inget nytt för henne, men att använda Instagram som plattform är en relativt ny företeelse.
– Jag har fått lära mig att använda Instagram genom mina härliga barn, tycker det är intressant med sociala medier. Syftet med mitt Instagramkonto är att belysa vardagen som kvinna och det jag arbetar med.

Genom att beskriva sin frustration hoppas Elisabeth Massi Fritz uppnå förändring.
– Jag vill ha en bättre balans, proffsigare processföring, relevanta frågor och att ingen känner sig utsatt eller påhoppad. Inget våldtäktsoffer ska behöva uppleva en rättegång som en andra våldtäkt, vilket jag får höra regelbundet.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Instagram

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.