Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Hetast i Almedalen 2017: MakeEqual

Publicerad: 7 juli 2017, 09:08

#omjagprotesterade kom som en reaktion på nazistiska NMR:s närvaro under politikerveckan i Visby.

Foto: Ida Östensson/MakeEqual

Stefan Löfven kunde bli "Hetast i Almedalen" utan att vara där. Men utmärkelsen gick i stället till MakeEquals kampanj #ochjagprotesterade. De lyckades enligt juryn bäst med att nå ut med sitt budskap under Almedalsveckan i Visby.


Ämnen i artikeln:

WestanderAlmedalen 2017Hetast i Almedalen

MakeEquals kampanj #ochjagprotesterade utsågs i dag till Hetast i Almedalen. Utmärkelsen Hetast i Almedalen.

– Genom smart kommunikation med små medel har MakeEqual lyckats göra ett stort avtryck. Besökarna har agerat ambassadörer och spridit vidare ett viktigt budskap om att Almedalen är en plats för demokratiska diskussioner, inte anti-demokratiska organisationer, säger Nils Grunditz, pr-konsult på Westander och juryns ordförande i ett pressmeddelande.

Det är elfte året i rad som pr-byrån Westander delar ut priset Hetast i Almedalen till den aktör som lyckats bäst med att nå ut med sitt budskap under Almedalsveckan i Visby. I år tävlade 80 unika nomineringar om priset.

Juryns motivering till vinnaren av Hetast i Almedalen 2017:

"#ochjagprotesterade, MakeEqual – Med ett hjärtskärande bildspråk har MakeEqual rört upp starka känslor och väckt ett enormt engagemang hos Almedalsbesökarna. #ochjagprotesterade får oss att agera för att bevara Almedalen som en självklar plats för det öppna demokratiska samtalet, där rädsla inte tystar människors röster."

Juryn för Hetast i Almedalen 2017

Albin Falkmer, kommunikationschef, Samhall
Ann-Therése Enarsson, vd, Futurion
Johanna Ragnartz, vd, Håll Sverige Rent
Nils Grunditz, pr-konsult, Westander (juryns ordförande)
Rolf van den Brink, journalist, Dagens Opinion
Yasmin Hussein, kommunikatör, ABF och skribent, Politism
Dagens Opinion är mediepartner för Hetast i Almedalen.

Övriga finalister till Hetast i Almedalen 2017

Game of Phones
, Atea – Atea har med en 300 kilo tung järntronskopia skapat en installation som tydligt visualiserar ett växande miljöproblem. Genom att våga fokusera på de utmaningar med teknikavfall som den egna branschen brottas med, får de oss att diskutera det resursslöseri som våra konsumtionsvanor leder till.

Fler Unga – Med en rekordstor delegation på plats har Fler Unga säkerställt att ungdomars perspektiv på viktiga samhällsfrågor blivit hörda i Almedalsdebatten. De har utmanat, debatterat och ständigt påmint beslutsfattare om att där unga diskuteras ska de också vara representerade.

Stefan Löfven – Det kan inte ha gått någon förbi att statsminister Stefan Löfven (S) valt att "resa genom landet till platser som vanligtvis inte får statsministerbesök" istället för att vara i Almedalen. Hans frånvaro har därmed lett till hans ständiga närvaro i samtalet om själva syftet med Almedalsveckan.

Vegonorm, Vegonormnätverket – Genom upprop om halverad köttkonsumtion till 2030, seminarier och uppmaningar till vegetarisk mingelmat har Vegonorm synliggjort konsekvenserna av ohållbara matvanor. Med ett tydligt budskap om hur alla kan bidra till att göra skillnad för planeten har de både utmanat och inspirerat till att välja vegetariskt.

Tidigare vinnare av Hetast i Almedalen

2016 gick priset till SOS Barnbyar, som genom sin kampanj #ROTLÖS riktade vår uppmärksamhet mot de barn som har ryckts från sina rötter, sin trygghet och i dag lever i samhällsvård i Sverige.

2015 utsågs Cancerfondens #skuggakuten, som under veckan stillsamt talat Almedalens språk och uppmärksammat oss på hur man skyddar sig från hudcancer.

2014 utsågs ärkebiskop Antje Jackelén, som står för allt det som Almedalen är – öppenhet, tillgänglighet och personliga möten. Hon var en samlande och tydlig röst för alla människors lika värde.

2013 belönades #sittmeddawit. Initiativet av Stödkommittén Free Dawit med samarbetspartners engagerade deltagarna och gjorde det enkelt att dela både en upplevelse och ett budskap.

2012 gick priset till Almedalsdrinken, ett alkoholfritt festalternativ utan pekpinnar som blev en riktig snackis.

2011 utsågs KRIS till Hetast i Almedalen för att de på klassiskt Almedalsmanér med tydliga t-shirts och många medlemmar på gatorna bäst lyckades få ut sitt budskap.

2010 delades priset av Feministiskt initiativ för den kontroversiella eldningen av 100 000 kronor och Frälsningsarmén för budskapet "Bränn inte pengar – vi behöver dem bättre".

2009 års vinnare av Hetast i Almedalen var Rättvisemärkt, som genom att låta besökare trycka tröjor med individuell text lyckades bäst av alla med att få ut sitt budskap bland de många besökarna.

2008 utsågs Ingvar Åkesson, generaldirektör för FRA, till Hetast i Almedalen. Hans myndighet var det största samtalsämnet under veckan, fast de inte ens fanns representerade på plats.

2007 utsågs vigseln mellan RFSL:s ordförande Sören Andersson och Daniel Juvas till Hetast i Almedalen.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.