Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Hon är mesta moderatorn

Publicerad: 29 juni 2014, 09:22

Mest i elden – Sharon Jåma modererar 17 seminarier i Almedalen

Foto: Isabelle Ödesjö.

Mesta moderatorn 2014 är Sharon Jåma. Bästa diskussionen får man med en filosof i panelen, menar hon. Och efter en Almedalsvecka som är som sjutton ska hon rensa hårddisken i Roslagens famn.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014

Du är inte bara mesta moderatorn 2014, 17 engagemang är all-time-high!
(enligt kalendariet red.anm.)
– 17? Nja, det stämmer nog inte. Det är 11, tror jag. Jag får i alla fall inte betalt för 17. Men det är det mesta jag haft i Almedalen.

Hur förbereder du dig?
– Det är en rätt lång process. I flera fall togs kontakten för månader sedan. Jag tar reda på syftet och vilka frågor man vill lyfta fram. Sen läser jag på och fyller på med mina egna frågor. Jag brukar "förprata" alla som ska stå på scen med mig, sedan skriver jag manus. Ofta är det vitt skilda ämnen. Men jag är van att sätta mig in i frågor och är förberedd.

Det är inget säsongsarbete för dig?
– Nej, jag modererar även i vanliga fall, på runt halvtid. Och det har jag gjort i 10-15 år. Det är olika moment som alltid återkommer i förberedelser. Sedan hoppas jag att jag själv blir nöjd och att arrangören blir nöjd.

Hur ser en bra, livfull seminariepanel ut?
– De riktiga proffsen på att vara oöverens är filosofer. De hittar alltid argument både för och emot. Men ibland är folk ganska överens och då blir det mer av ett samtal. Sedan är det upp till mig att ställa kritiska frågor.

Över 3 000 arrangemang – det är tuff konkurrens?
– Ja, man förvånas av hur det ständigt växer. Men i Almedalen finns en väldigt debattsugen publik. Det finns ett stort intresse för samhällsfrågor som kommer till uttryck här. Det finns så få tillfällen att vara ute och prata politik. De flesta sitter ju mest vid datorn annars.

Händer det aldrig oväntade saker under ett seminarium?
– En gång höll jag ett seminarium där en person svarade väldigt konstigt. Det visade sig att personen hade Alzheimers, men ingen visste om det på förhand. Sedan finns ibland de här mikrofonkidnapparna, som vägrar släppa ordet.

Några filosofer i år?
– Ja, en är med i en panel.

Och efter en arbetstyngd Almedalsvecka gör du vadå?
– Då åker jag till Roslagen och pysslar om familjen och vilar ut. Det blir lite som att rensa den egna hårddisken. Men samtidigt får man så mycket energi av Almedalen. Det är superspännande samtal och möten, säger Sharon Jåma Hofvander.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.