Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Hon ger sig in i valfighten

Publicerad: 26 maj 2012, 05:26

Maria Arnholm.

Foto: Andreas Elgstrand.

Hon jobbade ihop med Bengt Westerberg i elva år. Efter sejourer på andra håll – senast som vd på pr-byrån Springtime – återvänder nu Maria Arnholm till politiken, Folkpartiet och regeringen. Den här gången blir hon statssekreterare åt Nyamko Sabuni.


Ämnen i artikeln:

Maria Arnholm

Tidigare i våras meddelade Maria Arnholm att hon lämnar pr-byrån Springtime efter sex framgångsrika år som dess vd. Hon slutade på topp när byrån gjorde sina tre bästa månader någonsin.

Då hade hon inte klart med nytt jobb. Men sedan hörde jämställdhets- och biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni av sig med erbjudandet om att bli hennes statssekreterare på Utbildningsdepartementet.

– Nyamko frågade och jag sa "ja gärna".

Hur känns det att återvända till politiken?
– Spännande och viktigt. Det är en förmån att få dela sitt yrkesliv mellan näringsliv och politik.

Hur är du bekant med Nyamko Sabuni sedan tidigare?
– Nyamko och jag har stött på varandra i olika folkpartisammanhang genom åren. Jag har gillat hennes integritet och stil. Nu ser jag fram emot att lära känna henne ordentligt.

Brinner ni för samma frågor?
– Absolut. Nyamko ansvarar för flera av de frågor jag brinner allra mest för. Till exempel förskola och vuxenutbildning som handlar om växt och ständig utveckling. Eller det civila samhället, alla de insatser människor gör för att hjälpa och stötta andra. Och inte minst den stora, komplexa frågan om jämställdhet mellan kvinnor och män. Den genomsyrar allt.

Vad har du lärt dig av vd-tiden på Springtime?
– Springtimes kunder har gett mig erfarenheter av olika branscher och verksamheter. Jag har fått en ökad förståelse för näringslivet villkor i stort och smått. Kollegerna har lärt mig att leda en kunskapsintensiv och kreativ verksamhet. Jag har lärt mig att vara glad och jobba hårt i medgång. Och att vara ännu gladare och jobba ännu hårdare i motgång.

Varför är du folkpartist?
– Liberala värden som öppenhet och tolerans är avgörande för mig. Att se den andre, att inte acceptera sina egna eller andras fördomar, att inte välja den lätta vägen utan att hela tiden leta efter den rätta.

Du jobbade ihop med Bengt Westerberg länge, hur var det? Vad har du för minnen från den tiden?
– De räcker till en hel bok. Vi jobbade ihop 1983 till 1994. Fantastiska framgångar och svidande nederlag. Hundratals resor och besök i hela Sverige. Våra one-liners som "Sverige behöver både företag och dagis" och "Det behövs både hjärta och hjärna i politiken". Jag gillar "både och". Inte så sexigt kanske men livet kräver det.

Hur går det i valet, tror du?
– Det blir en tuff och jämn match. Det ska bli roligt att vara med i den.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Maria Arnholm

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.