Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

"Hon spelar ett högt spel"

Publicerad: 24 mars 2009, 09:47

Wanja Lundby-Wedins strategi att frånsäga sig personligt ansvar och säga att hon är grundlurad är mycket riskabelt, säger Patrik Westander, vd för pr-byrån Westander. Nu är det upp till henne att utpeka vem som fört henne bakom ljuset.


Ämnen i artikeln:

Patrik WestanderWanja Lundby-Wedin

Patrik Westander, vd på Westander.

– Hon spelar ett högt spel. Det är alltid en riskabel mediestrategi att säga att man inte tar ansvar. Hon säger ju väldigt tydligt att hon känner sig grundlurad och att hon inte varit med om att fatta några beslut som fått sådana konsekvenser, säger Patrik Westander, vd för Westander.

Han understryker samtidigt att man måste avvakta de interna och externa utredningar som ska svara på hur besluten har fattats.
– Men hon har ju delvis redan blivit motsagd av styrelseordföranden Göran Tunhammar.

Det finns också flera semantiska tvetydigheter i Wanja Lundby-Wedins utspel, som snarare väcker fler frågor än ger svar på hur hon uppfattat sitt ansvar som styrelseledamot.

Det finns bara två vägar att gå i sådant här fall, enligt Patrik Westander.
– Antingen säger man att inte förstått, vilket indirekt innebär att man misskött medlemmarnas förtroende. Som styrelseledamot i ett pensionsbolag måste man förstå vd:s pensionsvillkor. Det är basalt.
– Men nu säger ju hon att känner sig grundlurad. Det väcker ju frågan om något har mörkats för henne. Så kan det ju vara på detaljnivå, fakta som inte hela styrelsen känner till. Det kan man inte bortse ifrån.

Men Patrik Westander anser ändå att Wanja Lundby-Wedins begått ett par rejäla kardinalfel, rent pr-strategiskt.
– Hon tog semester i helgen och gjorde sig oanträffbar. Det ska man aldrig göra. Och hon uttalar sig även för hela styrelsen när hon säger att ingen känt till detta.

Patrik Westander noterar också att Wanja Lundby-Wedin i dagens Expressen går till kraftigt motangrepp och slår fast att det aldrig fattats något styrelsebeslut om villkoren.
– Det är ett mycket, mycket högt spel.

I praktiken innebär det ju att hon utmanar ordföranden Göran Tunhammar?
– Ja, så är det.

Peter Willebrand

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.