Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
PR
Publicerad: 6 mars 2014, 11:00
Gullers-vd Annika Sjöberg tog över posten för snart tre år sedan. Hon har jobbat hårt med att tvätta bort stämpeln att Gullers är ett gäng distingerade herrar som rör sig runt Norrmalstorg. – Det finns dem som har kallat oss Gullers Grå. Jag tycker inte att vi är en sådan byrå idag, säger hon.
Gullers firar 25 år i år. Annika Sjöberg menar att byrån trots sina många år i branschen går mot en tydlig föryngring och förnyelse.
Byrån hade inte juniorkonsulter tidigare exempelvis.
– Vår yngsta medarbetare var 35 år tidigare idag är de från 22 år och uppåt, säger Annika Sjöberg.
Byrån genomförde bland annat stor satsning där man sökte aspiranter till morgondagens bästa kommunikationsrådgivare för ett par år sedan.
– Vi tog in tre statsvetare och en kommunikatör. Det är roligt att få in folk som kan nya saker, säger Annika Sjöberg.
Gullers köpte Bacon för ett par år sedan och har rankats som en av toppbyråerna när det gäller digitala medier under senare år, enligt Annika Sjöberg.
Gullers kallas ibland Gullers Grå och det är en nidbild som hon inte känner sig särskilt stolt över.
Det är lite som med managementkonsulterna McKinsey och deras svarta kostymer. Det är ju också en särskild bild av ett företag?
– Vi har varit ett kostymgäng och är fortfarande, men vi har också folk som går runt i jeans och t-shirts numera. Vissa anställda har även gått runt i flannelskjortor. Jag har oftast dräkt, men det finns såklart fortfarande dem som har jeans, haha, säger Annika Sjöberg.
Gullers har likt byråer som JKL varit lågmält när det gäller kunduppdragen, men numera har byrån en annan uppfattning kring öppenhetens vara eller icke-vara.
– Vi har en webbplats där vi lyfter fram case och kunduppdrag. Vi håller även i återkommande frukostar. Jag tycker däremot inte att man behöver ha öppenhet i allt man gör, utan det är ju upp till kunden, säger Annika Sjöberg.
Ni har fortfarande klassiska uppdrag á la Socialstyrelsen?
– Jo, vi jobbar med Socialstyrelsen, men vi arbetar även med en instagramkampanj för Arla och gör också tv åt en stor kund. Vilken får jag återkomma kring, säger Annika Sjöberg.
Resultatmässigt hade Gullers en byråintäkt på 47 miljoner kronor, en rörelsemarginal på 7,8 procent och en vinst före skatt på 4,5 miljoner kronor under 2013.
Året innan låg rörelsemarginalen på 0,3 procent.
– Det var ett speciellt år då vi flyttade, säger Annika Sjöberg.
Gullers har så gott som noll marknads-pr:
– Ingen kommer till oss för att marknadsföra choklad, utan de som kommer vill ofta ha hjälp med komplexa kommunikationsstrategier och annat. Vi har alltid leverat kvalitet och hamnat 1:a eller 2:a på vid Årets Byrå under de senaste sju åren, säger Annika Sjöberg.
En ytterligare förändring på Gullers är att en anställning inte längre kräver att man går in som delägare.
– Ibland sågs det nog mer som en skyldighet än en möjlighet. Det är ju inte längre samma byrån som när Gullers grundades 1989 och bestod av åtta seniora personer, säger Annika Sjöberg.
Karl-Johan Byttner