Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Hoppade av sina jobb – startar mätverktyg för influencer marketing

Publicerad: 17 januari 2019, 09:45

Lin Eriksson Nordström och Susanne Lundberg Gullickx startar verktyget Valuefication.

Valuefication har som ambition att föra influencer marketing in i finrummet. Detta genom att erbjuda validerad data och insikter på samma plattform.


Ämnen i artikeln:

Influencer marketingPRInfluencers

Bakom det nya mätverktyget står Lin Eriksson Nordström, tidigare chef för digitala tjänster på Sveriges Annonsörer, och Susanne Lundberg Gullickx, tidigare kommunikationschef på L'Oreal.

Susanne Lundberg Gullickx fick idén till Valuefication när hon jobbade som kommunikationschef på L'Oreal, eftersom hon saknade ett influencer marketing-verktyg som uppfyllde hennes önskningar. Det ledde till att hon och Lin Eriksson Nordström bestämde sig för att hoppa av sina jobb och satsa heltid på att ta fram Valuefication. Lin Eriksson Nordström var en av dem som tidigare jobbat med att ta fram en gemensam valuta för influencer marketing på Sveriges Annonsörer – en satsning som dock aldrig gick i mål på grund av den komplexitet som influencermarknadsföring faktiskt innebär.

LÄS MER: Jakten på det perfekta influencer marketing-verktyget var plågsam

Valuefication lanseras i Norden i en första version i februari. Senare i vår kommer även ett verktyg som ska kunna matcha ihop influencers med varumärken.

Redan från start har Lin Eriksson Nordström och Susanne Lundberg Gullickx involverat merparten av Sveriges influencernätverk. De för samtal med annonsörsföreningen ANFO i Norge och Finland samt IAB och har knutit till sig "en stor samarbetspartner i Storbritannien", men vill inte nämna vilken ännu.

– När man köper influencer marketing i dag tittar man egentligen bara på ett skal och baserar mycket på "fingret i luften"-metoden. Det blir ofta väldigt subjektiva bedömningar som görs. Det är både sårbart och kostsamt, säger Susanne Lundberg Gullickx, som blir vd för Valuefication.

LÄS MER: Sveriges Annonsörer om mätproblemet: Vi måste samlas kring en gemensam valuta

Under sina år i branschen har hon lagt märke till att många bedömningar av influencers sker manuellt. Det gör att varumärkena saknar fakta om varför de ska välja en särskild profil.

– Det är också svårt att ange argument för att avsluta eller fortsätta samarbeten, eftersom man ofta inte har databaserade argument för varken det ena eller det andra. Man saknar fakta om hur man ska arbeta med personen för att det ska ge störst effekt och framför allt vad det ger i slutändan för att få vettig ROI. Det gäller även influencern. De har svårt att argumentera för sitt eget värde och vad de ska kunna ta betalt för sina samarbeten.

Valuefication kommer att fungera som en plattform både för influencern och för köparen. Influencern kan använda sin profil som ett CV, där denne kan visa upp data för growth rate, trustability, impact och trust rate.

LÄS MER: IRM: Influencer marketing växer så det knakar

Annonsören kan få både översiktlig och fördjupande data över samma mätpunkter, de kan också se hur väl deras egna kanaler presterar i sociala medier, vilken effekt olika kampanjer får, var följarna befinner sig och vilken influencer som passar för samarbeten. De kommer att kunna se "packningsgraden" av reklam hos en influencer, det vill säga hur hög andel av posterna som är köpta respektive organiska inlägg.

Alla siffror är rensade från botar och icke aktiva konton, enligt Susanne Lundberg Gullickx och Lin Eriksson Nordström.

Hur definierar ni sådana konton?
– Det är vår algoritm som gör det automatiskt och av konkurrensmässiga skäl kan vi inte gå in på i detalj hur den fungerar. Men överlag handlar det om att algoritmen reagerar på inaktiva konton, spamkonton som kommenterar saker som "hey, i like your smile" och stor aktivitet från vissa länder med den här typen av kriminalitet. Vi har satt ramarna ganska hårt, det är bättre att ha få men validerade följare, säger Lin Eriksson Nordström, som blir marknadschef för Valuefication.

LÄS MER: Botfabriken – här är fejkföljarna som tar dina annonspengar

Ibland händer det som bekant att influencersamarbeten abrupt avslutas på grund av kritik eller att influencern gjort något som varumärket anser sig skadas av. De mest uppmärksammade fallen av det slaget är Audi och Kakan Hermansson samt Little Jinder och H&M. Lin Eriksson Nordström och Susanne Lundberg Gullickx menar att verktyget kommer att larma varumärket i realtid vid aktivitet som avviker från det vanliga.

– Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Vi beställare måste ta mer ansvar för vår affär, nu lägger vi ut alldeles för mycket på byråer. När det går snett pekar man gärna finger mot någon annan och försöker hitta syndabockar. Det är inte influencerns eller byråns fel. Beställare måste stanna upp och andas, gå tillbaka till vad målet med samarbetet var. Och lära oss mer. Det finns bara några få som kan influencer marketing ordentligt. Resten är ärligt talat inte jätteduktiga.

Vad vill ni åstadkomma på sikt?
– 650 miljoner kronor investeras i influencer marketing i dag utan att man har någon aning om vad som funkar och inte. Vi vill skapa ett universum av ansvarsfull annonsering. Influencer marketing ska bli ett lika väl ansett marknadsföringsmedium som övrig räckviddsmedia. Det ska vara enkelt, tillgängligt, trovärdigt och validerat, helt enkelt.

LÄS MER: Lista: 300 influencers – så många fejkföljare har de

Under arbetet med att bygga verktyget har Valuefication knutit till sig ett advisory board bestående av ett 30-tal personer inom olika segment i näringslivet. Euvic i Polen och HiQ i Sverige har varit med och byggt själva verktyget.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.