Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

HQ köpte "fel" krishantering

Publicerad: 22 september 2010, 14:56

JKL levererade krishantering för HQ Bank och HQ AB för minst sex miljoner kronor. Men någon plan för att Finansinspektionen, FI, skulle dra in tillståndet fanns aldrig: – Det fanns inte i vår värld, säger Pernilla Ström, styrelseledamot i HQ.


Ämnen i artikeln:

JKLHQ Bank

truefalse

"Att tillståndet skulle bli indraget fanns inte i vår värld”, säger Pernilla Ström som satt i HQ Banks styrelse. (Foto: Scanpix)

Den 28 augusti återkallade Finansinspektionen, FI, HQ Banks tillstånd att bedriva­ bank och värdepappers­rörelse.

Beslutet fick sty­relse­leda­moten och styrelseproffset Per­nilla Ström att se rött. Hon gick till hårt angrepp mot Finansinspektionen i ”P1 morgon” och kallade chefsjuristen Per Håkansson för en ynkrygg som inte mötte henne i studion. En kovändning i tonläget med tanke på att HQ tidigare hade valt att lägga sig platt.

Nu kan Resumé avslöja att det inte fanns någon krishanteringsplan för ett indraget tillstånd, utan Pernilla Ström agerade helt på egen hand:
– Jag valde att angripa FI eftersom jag tyckte att myndighetens sanktioner var helt vettlösa. Den nöjde sig inte med att halshugga oss, utan skulle stycka oss också.

Enligt källor till Resumé är problemet med JKL:s krishanteringsscenarier att man låser fast verksamheten i en viss inriktning. Då något oförutsett inträffar ställs allt på ända, vilket alltså skedde i fallet med HQ Bank. Fram till dess att likvidator Björn Riese tog över HQ Bank hade såväl banken som HQ AB stöd av JKL, erfar Resumé­. Avtalet låg hos HQ Bank. Efter att banken hade hamnat under förvaltning fanns ingen möjlighet för JKL att fortsätta leverera tjänster. Samtidigt valde HQ AB att köra på utan byrå.
– Vi hade arbetat hela sommaren med att få ordning på banken. Vi hade säkrat en nyemission på en miljard kronor och hade ny vd och styrelse på ingång. Det kostade inte staten någonting. Så vi hade bara räknat med böter och en varning, säger Pernilla Ström.
– Jag delar kritiken att det har förekommit skit i banken, men man har ändå rätt att protestera mot ett fel­aktigt domslut, säger Pernilla Ström.

Hon uppger att JKL har varit inne som stöd i olika omgångar. Framför allt för att sprida information till viktiga målgrupper såsom myndigheter, kunder och aktieägare:
– Jag tycker att JKL är duktigt, säger hon.
Resumés källa menar att man måste fundera över vad som inte hände:
– Krishanteringen handlade om att under ordnade former avyttra banken trots att den höll stängt. Man såg exempelvis inget gatlopp i medierna med arga privatpersoner, säger han.

Han menar också att krisen kunde ha skapat en sådan oro på finansmarknaden att folk förde över sina pengar till så kallade systemviktiga banker.

Efter att HQ Bank har blivit en del av Carnegie har HQ AB anlitat JKL:s konsult ­Madeleine Bruce Martinsson som presskontakt inför bolagets stämma.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

JKLHQ Bank

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.