Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
PR
Publicerad: 5 April 2013, 08:53
Foto: Janne Sundling.
S-kongressen pågår för fullt och partiledaren Stefan Löfven väckte jubel häromdagen då han uttalade sig över Alliansens Maramö-möte med tonvikt på den beryktade korvgrillningen. PR-experten Paul Ronge anser att det var ett smart retoriskt grepp, medan Springtimes expert Rikard Westerberg, som precis har kommit från statsrådsberedningen, hävdar att det snarare kan slå tillbaka mot Stefan Löfven själv då han inte hittat någon egen allians.
"De politiker som tror att ordning och reda räcker, och nöjt sätter sig och grillar korv när arbetslösheten stiger, de får inte sitta kvar länge vid regeringsmakten."
Så löd budskapet från Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven då S-kongressen drog igång i dagarna.
PR-experten Paul Ronge tycker ändå att det känns som ett smart retoriskt grepp.
– Maramö-mötet har fått mycket berättigad kritik för att det var innehållslöst. Den bild man har på näthinnan därifrån är just korvgrillningen. Jag tycker att det är ganska smart att smeta fast Maramö-mötet på näthinnan och att upprepa att Alliansen inte har något nytt att komma med, säger han.
Han vill dock lägga in en brasklapp i det att det finns en fara i att kasta sten i glashus.
Det vill säga S-Kongressen har varit mysig och Löfven har fått stora ovationer, men han har inte presenterat så mycket konkret politik än så länge, resonerar Paul Ronge.
– Jag tycker att S-kongressen har varit ett Maramö i King Size hittills, säger han.
Paul Ronge menar ändå att den stora frågan handlar om hur vårdvinsterna ska hanteras. Högerfalangen inom partiet vill ha valfrihet att det ska gå att tjäna pengar på vården, medan vänsterfalangen har en diametralt motsatt uppfattning.
– Om Stefan Löfven hittar en kompromiss så går han väldigt stark ur striden, säger Paul Ronge.
Han konstaterar också att mycket verkar ske bakom kulisserna just nu, vilket innebär att Stefan Löfvén ändå borde kunna hitta en lösning kring vårdvinsterna.
Vari består egentligen stötestenen i just den frågan?
– Det är ingen vanlig förhandlingsfråga, utan mer en ideologisk fråga, säger Paul Ronge.
Hur stor tror du att sannolikheten är att Löfven reder ut just den frågan?
– Jag tycker att det är svårt att bedöma då så mycket ligger i potten, men det som ändå talar för att det ska gå är att partiet bestämmer sig för att hitta en lösning till varje pris. Om man inte lyckas skulle frågan hela tiden ligga kvar som en varböld, säger Paul Ronge.
Springtimes public-affairs expert Rikard Westerberg började på byrån i januari och kommer närmast från en roll som politiskt sakkunnig hos Folkpartiet. Han är inte särskilt imponerad över S-kongressen än så länge.
– Jag tycker att det har varit en stor avsaknad av en konkret politik. Jobbmålet att vara bäst i EU och 90-dagarsgarantin är visserligen hedervärda mål, men då måste man ha skarpa förslag att komma med, säger Rikard Westerberg.
Han efterlyser konkreta förslag som hur man kan ska kunna sänka arbetslösheten till sådana nivåer och hur partiet kan bli företagarnas vän.
Rikard Westerberg kan visserligen förstå att Stefan Löfven passar på att göra sig lustig över Alliansens Maramö-möte, men menar samtidigt att det hela kan slå tillbaka mot honom själv.
– Alliansen har ändå fyra partiledare som trivs med varandra och kan samtala, men Stefan Löfven saknar trovärdiga koalitionspartners än så länge, säger Rikard Westerberg.
Han menar också att så länge vårdfrågan inte är löst gynnar det Alliansen.
Rikard Westerberg är ändå övertygad om att Stefan Löfven reder ut frågan och att kongressen går på partistyrelsens linje.
– Jag tror att det blir vissa regleringar, men att man ändå låter vinsterna vara kvar. Jag tror också att man slänger in ett köttben á la en skrivning eller en principiell ståndpunkt för att blidka vänsterfalangen inom partiet, säger Rikard Westerberg.
Att frågan inte skulle lösas är dock helt osannolik, resonerar han:
– Många svenskar har sina föräldrar på privata vårdhem. Det går inte att vrida klockan tillbaka som vänsterfalangen inom S vill. Då skulle Stefan Löfven få mycket svåra trovärdighetsproblem inom sitt eget parti, säger Rikard Westerberg.
Karl-Johan Byttner