Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Hyllas och sågas för korvuttalandet

Publicerad: 5 april 2013, 08:53

Foto: Janne Sundling.

S-kongressen pågår för fullt och partiledaren Stefan Löfven väckte jubel häromdagen då han uttalade sig över Alliansens Maramö-möte med tonvikt på den beryktade korvgrillningen. PR-experten Paul Ronge anser att det var ett smart retoriskt grepp, medan Springtimes expert Rikard Westerberg, som precis har kommit från statsrådsberedningen, hävdar att det snarare kan slå tillbaka mot Stefan Löfven själv då han inte hittat någon egen allians.


Ämnen i artikeln:

Stefan LöfvénSpringtimePaul Ronge

"De politiker som tror att ordning och reda räcker, och nöjt sätter  sig och grillar korv när arbetslösheten stiger, de får inte sitta kvar  länge vid regeringsmakten."

Så löd budskapet från Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven då S-kongressen drog igång i dagarna.

PR-experten Paul Ronge tycker ändå att det känns som ett smart retoriskt grepp.

–  Maramö-mötet har fått mycket berättigad kritik för att det var  innehållslöst. Den bild man har på näthinnan därifrån är just  korvgrillningen. Jag tycker att det är ganska smart att smeta fast  Maramö-mötet på näthinnan och att upprepa att Alliansen inte har något  nytt att komma med, säger han.

Han vill dock lägga in en brasklapp  i det att det finns en fara i att kasta sten i glashus.

Det vill säga  S-Kongressen har varit mysig och Löfven har fått stora ovationer, men han har inte presenterat så mycket konkret politik än så länge, resonerar  Paul Ronge.

– Jag tycker att S-kongressen har varit ett Maramö i King Size hittills, säger han.

Paul  Ronge menar ändå att den stora frågan handlar om hur vårdvinsterna ska  hanteras. Högerfalangen inom partiet vill ha valfrihet att det ska gå  att tjäna pengar på vården, medan vänsterfalangen har en diametralt  motsatt uppfattning.

– Om Stefan Löfven hittar en kompromiss så går han väldigt stark ur striden, säger Paul Ronge.

Han  konstaterar också att mycket verkar ske bakom kulisserna just nu,  vilket innebär att Stefan Löfvén ändå borde kunna hitta en lösning kring  vårdvinsterna.

Vari består egentligen stötestenen i just den frågan?
– Det är ingen vanlig förhandlingsfråga, utan mer en ideologisk fråga, säger Paul Ronge.

Hur stor tror du att sannolikheten är att Löfven reder ut just den frågan?
–  Jag tycker att det är svårt att bedöma då så mycket ligger i potten,  men det som ändå talar för att det ska gå är att partiet bestämmer sig  för att hitta en lösning till varje pris. Om man inte lyckas skulle  frågan hela tiden ligga kvar som en varböld, säger Paul Ronge.

Springtimes  public-affairs expert Rikard Westerberg började på byrån i januari och  kommer närmast från en roll som politiskt sakkunnig hos Folkpartiet. Han är inte särskilt imponerad över S-kongressen än så länge.

–  Jag tycker att det har varit en stor avsaknad av en konkret politik.  Jobbmålet att vara bäst i EU och 90-dagarsgarantin är visserligen  hedervärda mål, men då måste man ha skarpa förslag att komma med, säger  Rikard Westerberg.

Han efterlyser konkreta förslag som hur man kan  ska kunna sänka arbetslösheten till sådana nivåer och hur partiet kan  bli företagarnas vän.

Rikard Westerberg kan visserligen förstå att  Stefan Löfven passar på att göra sig lustig över Alliansens  Maramö-möte, men menar samtidigt att det hela kan slå tillbaka mot honom  själv.
– Alliansen har ändå fyra partiledare som trivs med  varandra och kan samtala, men Stefan Löfven saknar trovärdiga  koalitionspartners än så länge, säger Rikard Westerberg.

Han menar  också att så länge vårdfrågan inte är löst gynnar det Alliansen.

Rikard  Westerberg är ändå övertygad om att Stefan Löfven reder ut frågan och  att kongressen går på partistyrelsens linje.
– Jag tror att det  blir vissa regleringar, men att man ändå låter vinsterna vara kvar. Jag  tror också att man slänger in ett köttben á la en skrivning eller en  principiell ståndpunkt för att blidka vänsterfalangen inom partiet,  säger Rikard Westerberg.

Att frågan inte skulle lösas är dock helt osannolik, resonerar han:
–  Många svenskar har sina föräldrar på privata vårdhem. Det går inte att  vrida klockan tillbaka som vänsterfalangen inom S vill. Då skulle Stefan  Löfven få mycket svåra trovärdighetsproblem inom sitt eget parti, säger  Rikard Westerberg.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.