Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Hyresgästbas blev Allianskramare

Publicerad: 8 juli 2010, 12:46

Hyr och häpna! De är nästan överens. Det 20-åriga kriget är över. Hyresgästbasen Barbro Engman har bara randanmärkningar på regeringens bostadspolitik. Fighten om marknadshyror är över.


Ämnen i artikeln:

Hyresgästföreningen

Barbro Engman (Foto: Janne Sundling)

Nej, det kommer inga utspel om att marknadshyror leder till dramatiska hyreshöjningar denna vecka. 23 juni tog riksdagen beslut om ny hyreslag utan proteststorm från Hyresgästföreningen.
– Vi är inte överens om reglerna vid till exempel stambyten, där skyddet mot hyresökningar är lite svagt. Och i påtaglighetsrekvisi­tet … ja, vi kanske inte ska gå in på det. Annars är vi stort sett nöjda, säger Barbro Engman.

Hon ser en tydlig omsvängning i regeringen. Och när hon nu möter den bostadsansvarige i regeringen, Mats Odell, är de nästan rörande överens.

Lugnt och fridfullt har de kunnat komma överens om både att allmännyttan kan leva kvar och ett nytt hyressystem. Sådant tog tidigare en mansålder att inte enas kring. Och att de borgerliga vill införa marknadshyror har Hyresgästföreningen sagt sedan 1991.
– Det är borta nu, och det har skett en stor omsvängning hos Moderaterna och ministern, Mats Odell. Nu är det bara Fredrick Federley kvar som vill ha marknadshyror …

De får fortsätta förhandla om hyrorna, men hyresläget i allmännyttan är inte längre den givna normen. Hyressystemet skapades när miljonprogrammet byggdes då alla utgick från allmännyttans kostnader.

Faktiskt är det rena Saltsjöbadsandan över bostadspolitiken, och inga slipade knivar. Nu jobbar Hyresgästerna ihop med SABO och Fastighetsägarna för att också komma till rätta med att hyresrätten är missgynnad i skattesystemet.
– Med kreativa kravmaskiner går det bättre. I dag älskar Mats Odell trepartsöverenskommelser. Och Alliansen har börjat gilla hyresrätten, säger Barbro Engman.

Motståndet finns på kommunala planet. Oavsett politisk färg finns det kommungubbar som inte vill bygga nya hyresrätter, släppa till mark och som helst ser kommunala bostadsbolaget som ett sätt att stärka kommunkassan.
– Men det ser vi från båda blocken. Bostadspolitiken har blivit mer personbunden än partibunden, säger Barbro Engman.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Hyresgästföreningen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.