Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Ica om tiggarskylten: ”Det var fel”

Publicerad: 21 mars 2014, 11:03

Ola Fernvall.

Foto: Pressbild/Ica

Det är Ica Nära i Fornåsa som satt ut en skylt utanför butiken: "Snälla! Ge inte tiggarna någonting". Bilden sprids nu i sociala medier med både sågningar och hejarrop.


Ämnen i artikeln:

Ica

Trots att butiken ägs av en enskild handlare, kan budskapet uppfattas komma från Ica centralt.

– Jag trodde inte att det var sant när jag såg den med egna ögon. Vad enskilda personer väljer att göra och tycka är deras eget val. Men jag tycker att det är fel att ett företag som Ica går ut med en sådan uppmaning. Det smutsar ner Icas namn, säger Sanna Käck som bor i närheten av butiken, till Expressen.

Men Icas presschef Ola Fernvall tror att de flesta i Sverige känner till att den här uppmaningen inte kommer från Ica centralt. Han tror därför inte att det skadar Icas varumärke.  

– De flesta vet hur organisationen fungerar med enskilda handlare. Vi har varit i kontakt med butiken och handlaren har justerat vad han skrivit. Men vi kan inte hindra honom från att ha en sådan skylt. Precis som vi inte kan hindra tiggare från att sitta utanför butikerna.

Liknande saker måste ju hända då och då med lokala ica-handlare. Hur ska man undvika att det kan sammankopplas med Icas varumärke?
– I första hand är det en styrka för oss att vi har lokala företagare som driver butikerna, som känner marknaden och kan anpassa sig efter den. Sen har vi riktlinjer för hur man ska agera som Ica-handlare, även om de inte tar upp just den här frågan.

Överväger ni att justera dem efter det här?
– Det tror jag inte. Men just nu pågår det en intensiv diskussion inom svensk handel om hur man ska hantera det här med tiggare.  

Hur då?
– Tiggeri är ett samhällsproblem och många handlare är engagerade i den här frågan. Det finns en frustration över att man upplever att tiggare skrämmer bort kunder. Och den frustrationen kan uttrycka sig så här.

Men var det rätt att sätta ut skylten?
– Nej, det är inte rätt att gå ut med en skylt. Det är inte förbjudet att tigga.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Ica

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.