Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Id-kapning misstanke vid Fingerprint-bluffen

Publicerad: 14 oktober 2013, 13:17

Foto: Fingerprint-bild.

En person låtsade vara Fingerprints vd och fick ut ett falskt pressmeddelande via Cision om att Samsung köper bolaget under fredagen. Domänen fingerprint-cards.se användes i samband med bluffen. Nu misstänks också id-kapning eftersom personen som har blivit registrerad på domänen sitter i fängelse.


Ämnen i artikeln:

Magnus ThellFingerprint CardsSamsungCision

Resumé kunde i förra veckan berätta att Cision skickat ut ett falskt  pressmeddelande om att Samsung köper Fingerprint Cards för 4,2 miljarder  kronor.

Cisons vd Magnus Thell meddelade att man har en ”manuell  aspekt gentemot kunden i vår hantering av pressreleaser. Så det är inte  så konstigt att bedragaren har ringt till oss.”

Pressmeddelandet  innehöll bland annat ett falskt telefonnummer i stället för det vanliga  numret till Fingerprints vd Johan Carlström.

Cision polisanmälde ärendet.

Sedermera har det framkommit att domänen fingerprint-cards.se har använts i samband med bluffen.

DI.se  rapporterar nu att enligt Stiftelsen för internetinfrastruktur .se  tyder det mesta på att personen som har registrerat domänen är oskyldig,  vilket i stället gör att man misstänker id-kapning.

Den enkla förklaringen är att ägaren till domännamnet sitter i fängelse.
–  Det vore svårt att genomföra en sådan här sak om man sitter i fängelse  helt enkelt. Nu har vi vänt oss till återförsäljaren FS Data för att de  ska verifiera identiteten. Vi väntar fortfarande på besked, säger Maria  Ekelund, kommunikationschef på .se till DI.

DI rapporterar också att  en kund till FS Data registrerade just domännamnet fingerprint-cards.se  och tecknade avtal för ett webbhotell i torsdags förra veckan.

EBM vill inte kommentera uppgifterna, utan hänvisar till förundersökningssekretess, enligt DI.

FS Datas marknadschef Jonathan Sulo meddelar att man har försett .se och Ekobrottsmyndigheten med allt underlag för vidare undersökning.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.