Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Ikea mörkar om pr-hjälp

Publicerad: 27 januari 2011, 09:17

Uppdrag Granskning drog igång ett drev mot Ikea och Ingvar Kamprad. Men vilka man anlitar i krishanteringen vill man inte svara på. – Vilka leverantörer vi anlitar pratar vi aldrig om av konkurrensskäl, säger Ylva Magnusson, presskontakt på Ikea Sverige.


Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningIkea

Ikeas varuhus i Älmhult. Foto: Andreas Elgstrand.

Just nu har Ikea en chatt öppen för allmänheten med anledning av gårdagens program. Företaget känner inte igen sig av den bild som gavs i Uppdrag Granskning, och märker nu att majoriteten av de som hör av sig tycker detsamma.

– Vi är inte helt nerringda, men vi har öppnat en chatt och det är många som hör av sig. Vi är otroligt tacksamma för majoritetens stöd. Sen finns det några som är arga och frustrerade, säger Ylva Magnusson.

Hon berättar att intresset hos journalistkåren har varit stort. Framförallt innan programmet sändes.

– Vi kan se att inför programmet var det ett stort intresse. Många redaktioner såg fram emot det. Men även om det är för tidigt att uttala sig kan vi se att antalet artiklar före programmet är större än dagen efter, säger hon.

Ikea har tidigare fått beröm för att ha ett väl fungerade krishanteringsarbete. Man medger att pr-firmor finns inblandade men företagsjätten vill inte avslöja vilka.

– Vi arbetar kontinuerligt med kloka rådgivare i olika frågor, säger Ylva Magnusson.

Vilka krishanteringskonsulter anlitar ni nu?

– Vilka leverantörer vi anlitar pratar vi aldrig om av konkurrensskäl.

Enligt Yla Magnusson är ”öppenhet” ledordet i Ikeas strategi för att möta folks funderingar. Hon tycker att företaget har gjort mer än vad man är tvungna för att tillmötesgå Uppdrag Gransknings reportrar.

Samtidigt vägrar grundaren Ingvar Kamprad att låta sig intervjuas av SVT. Istället skickar han brev till TT som medierna blir tvungna att rätta sig efter.

– Ingvar är 85 år och inte vid bästa hälsa. Att han inte ställer upp på en intervju får man respektera. Och vem som helst som hade blivit överrumplad på mörk parkering hade nog reagerat, säger Ylva Magnusson och syftar till grundarens utbrott som visades i tv igår.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningIkea

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.