onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Inbäddad på pr-byrån

Publicerad: 7 december 2011, 14:37

”Det är otroligt spännande att se hur processen fungerar inifrån”, säger företagsekonomiska forskaren Mikolaj Dymek.

Foto: Andreas Elgstrand

Mikolaj Dymek är inbäddad forskare på pr-byrån Jung. Han är den första generationen av Riksbankens Jubileumsfonds projekt Flexit där forskare integreras i näringslivet. – Det är en utmaning vad man ska kalla mig. Jag är inhouseforskare, men ser mig främst som analytiker, säger han.

Ämnen i artikeln:

Jung

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Mikolaj Dymek hade vana att intervjua folk inom marknadskommunikation innan han fick Flexittjänsten på Jung i mars. Nu är KTH-forskaren inbäddad och ingår i pr-byråns insight-team. När byrån utlyste tjänsten sommaren 2010 tog han chansen.  
– Jag har gått från att ha ­varit den konstiga killen till att bli en del av gänget. Som företagsekonomisk forskare är det otroligt spännande att se hur processen fungerar inifrån, säger Mikolaj Dymek.

Flexittjänsten är utformad av Riksbankens Jubileumsfond (RJ) och innebär att Mikolaj Dymek ägnar 75 procent av sin tid åt forskning och 25 procent åt projekt på Jung. Ett av de första projekten han deltog i, ”Concept you” för Volvo, blev nominerat i Spinn i kategorin Årets konsumentkampanj.
– Det var på intet sätt baserat på min avhandling, men jag var med i hela processen.  

Vad har månaderna på Jung gett dig hittills?
– Jag får vara med från ax till limpa om hur arbetet fungerar, från pitch till aktivering. Jag har aldrig haft ett så händelserikt halvår. Som forskare har jag studerat ­företag utifrån, men det är en helt annan grej att vara där som fullfjädrad medlem.
Hans forskning är tvär­vetenskaplig och berör alltifrån kulturindustri till dataspelsforskning. Forskningsprojektet där han har Jung som studieobjekt heter ”Spelifikation – marknadskommunikationens nya (data)spelregler”. ”Gameification” som forskningsfält är redan stort i USA

Mikolaj Dymeks forskning handlar om hur spel kan användas strategiskt inom marknads-pr. Han lyfter fram Foursquare och Gowalla som de starkaste spelcommunity-casen med sociala medier som plattform. I spelsuccéerna fungerar badges och poäng som belöningar som bygger upp användarnas lojalitet. På två år har Four­square fått tio miljoner användare. De mest hängivna blir ”super users” och får administrativa rättigheter till spelet.  
– Appen har en väldigt smart strategisk lösning. Den kostar lite och det handlar i grunden om symbolvärde och ära snarare än pengar. Att skapa en spelkultur där gott arbete lönar sig.
Tanken från RJ är att få ut fler samhällsforskare i näringslivet. Medan 60 procent av de naturvetenskapliga forskarna är med i utbytet är siffran bara några procent när det kommer till samhällsvetare.  
– Den stora frågan är hur stora fördelar en byrå kan dra av att rekrytera en oberoende forskare till sitt team. Vi får se om det kommer fler generationer. Den största ­utmaningen för mig har varit att förstå språket och förstå byrå­världens värderingar.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev