Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Industrins vapendragare

Publicerad: 30 oktober 2009, 13:21

Försvarslobbyn mobiliserar för att rädda den svenska vapenindustrin. Bakom upplägget står pr-företaget JKL, som bland kunderna har Kockums och Hägglunds. Centralfiguren i den nygamla försvarslobbyn är Sveriges förre statsminister Göran Persson. Hans uppdrag: att splittra Alliansen i frågan.


Ämnen i artikeln:

Göran PerssonJKL

truefalse

JKL-konsulten Göran Persson ifrågasätts efter sina utspel inom försvarspolitiken.

Den 26 juni meddelade Försvarets materielverk, FMV, att de tecknat kontrakt på 113 pansarterrängbilar med finska Patria. Ordern är enligt uppgift värd 2,6 miljarder kronor, men priset är hemligt.

BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik snuvades på beställningen, trots att svenska staten har satsat 1 miljard i utveckling av det elhybriddrivna fordonet SEP.

Upphandlingen är överklagad till länsrätten, som väntas besluta under hösten. Men för att kontraktet ska fullföljas krävs även ett godkännande av riksdagen vid behandlingen av tilläggsbudgeten för 2009 om några veckor.

Hägglunds har med JKL:s hjälp satt i gång en intensiv lobbykampanj. För att rädda beställningen bildades i somras en ny och oväntad försvarslobby.

Det första steget togs när Kristdemokraternas riksdagsledamot Mikael Oscarsson och EU-parlamentariker Alf Svensson kritiserade FMV:s upphandling i Dagens Industri den 21 augusti.
– Efter debattartikeln i DI tog IF Metalls ordförande Stefan Löfven kontakt med oss. Och det ledde till ett möte mellan honom och Alf i Bryssel. Där väcktes tanken på ett gemensamt seminarium i riksdagen om försvarsindustrin, säger Mikael Oscarsson.

Seminariet den 1 oktober blev uppmärksammat. Inte minst för att det leddes av en högst speciell trio: Stefan Löfvén, Alf Svensson och Göran Persson, JKL-konsult och tidigare statsminister.

Men Göran Persson ville inte kännas vid att JKL samtidigt hade uppdrag åt Hägglunds:
– När jag står här är det som före detta statsminister, sade Göran Persson och upp­manade FMV att göra om hela upphandlingen.

Göran Perssons utspel retade försvarsminister Sten Tolgfors, som sade till TT:
– En exempellös fräckhet, det är han som ansvarar för försvarets situation.

På seminariet deltog de tre tyngsta försvarsindustri­företagen, SAAB, BAE Systems Hägglunds och Kockums. Även Moderaternas ledamot i försvarsutskottet, Isabella Jernbeck, talade för behovet av en stark svensk försvars­industri.
– Av säkerhetsskäl kan det vara bra att ha en svensk försvarsindustri, säger hon till Resumé. Och det behöver inte bli dyrare.

Moderater, KD- och S-­veteraner, hela vapenindustrin och tunga IF Metall sätter nu tryck på regeringen att handla svenskt. Göran Perssons taktik att splittra Alliansen fick en bra start.
– Som tidigare statsminister har han erfarenheter som är nyttiga i sammanhanget och han och Stefan Löfven känner varandra sedan de satt i Socialdemokraternas ledning ihop, säger Per Öhman på IF Metall.

De två kristdemokraternas agerande mot Allianslinjen var förankrat, hävdar Mikael Oscarsson:
– Vi hade tagit upp planerna på ett seminarium med vår partiledning.
Men KD-företrädaren i försvarsutskottet Else-Marie Lindgren hävdar motsatsen:
– Alf Svensson är ute i debatten som enskild EU-parlamentariker. Han har inte frågat partiledningen. Men jag vet att han har många vänner inom försvarsindustrin.

I måndagens Dagens Nyheter dök försvarstrion upp på nytt, med en debattartikel om att regeringen borde tänka om och i stället gynna svensk försvarsindustri.

Denna gång förstärkt av KTH-professorn Gunnar ­Eliasson, som i flera utredningar har talat om att vapenindustrin ger mer pengar tillbaka än den kostar. Han och Göran Persson har mötts tidigare. Den 15 januari var båda medverkande på ett seminarium som Kockums höll för politiker och näringslivsfolk.

Även Kockums finns på JKL:s kundlista. Men var det JKL som skrev debattartikeln i DN?
– Vi fick den för påseende via mejl, säger IF Metalls Per Öhman.

Från vem?
– Det ska jag låta vara osagt. Men det var inte från industrin, utan från ett parti som ingår i Alliansen. Jag vet fortfarande inget om JKL:s roll kontra Hägglunds.

Kristdemokraternas Mikael Oscarsson är på resa i USA och vet inte vem som har skrivit debattartikeln.
– Du får kolla med Alf.

Alf Svenssons pressekreterare Andreas Carlsson vet inte vem som skrev men lovar att undersöka saken och återkomma.

Den nya försvarslobbyn sätter också ny fart på debatten om Göran Perssons roll som JKL-konsult och tidigare statsminister.

De begränsningar som han tidigare säger sig ha ålagt sig är att ”inte påverka personer jag har varit med och tillsatt” och ”inte ta partipolitiska uppdrag”.

Så här sade till exempel Göran Persson i en intervju i Resumé förra året:
– Nej, jag har varit noga med att inte blanda ihop mitt gamla nätverk med vad JKL gör.

Du lämnar din heder i pant på att du inte går över gränsen?
– Jag går absolut inte över den gränsen, svarade Göran Persson.

Örnsköldsviks socialdemokratiska kommunalråd Elvy Söderström, som också deltog på seminariet den 1 oktober, är övertygad om att Göran Persson har gjort nytta:
– Vår bedömning är att det har gett resultat. Nu ställs det krav från flera partier i riksdagen om att man måste se till hel­heten när man ska bedöma värdet av försvarsindustrins framtid och det är vi överens om över blockgränserna. Med andra ord, Göran Persson, S, har gjort nytta igen! skriver Elvy Söderström på Socialdemokraterna i Örnsköldsviks webb.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Göran PerssonJKL

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.