Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

"Ingen jättekrisfråga för nationen"

Publicerad: 16 februari 2011, 13:10

Moderaterna tog till ett unikt grepp igår när man lade ut bandade intervjuer och ett pressmeddelande med anledning av DN:s artiklar. Frågan är bara om ämnet motiverade det drastiska tilltaget. – Jag är förvånad att man gör på det här sättet. Det känns inte som en jättekrisfråga för nationen, säger den S-märkta seniorkonsulten Dan Svanell på Hallvarsson & Halvarsson.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterRoberta AleniusFredrik ReinfeldtDan Svanell

Dan Svanell. Foto: Pressbild.

Att ministrarnas pressekreterare bandar intervjuer är inget nytt. Dan Svanell gjorde det själv redan på 1980-talet när han arbetade för Socialdemokraterna. Men det är första gången någon väljer att lägga ut inspelningarna, och samtidigt gå ut med ett pressmeddelande som dementerar en tidnings vinkel.

– Jag tycker det är ganska bra med nya och innovativa grepp. Att man använder den nya tekniken för att tala om sin åsikt. Men ska man gå ut med dementi eller tillrättalägga en mediebild är jag förvånad att man gör på det här sättet. Det känns inte som en jättekrisfråga för nationen. Visserligen är den politiskt viktig, men jag är ändå förvånad, säger Dan Svanell.

Fredrik Reinfeldts pressekreterare Roberta Alenius försvarar agerandet med att många privatpersoner har hört av sig och undrat om partiet har bytt fot i frågan om hyresrätter. Något som enligt henne inte är fallet.

– Vi kände att det var rätt sak att göra. Det här är vad Fredrik Reinfeldt egentligen sa. När en tidning gör så här får det ett stort genomslag. Det ger ett behov från vår sida att visa för de intresserade vad han egentligen sa, säger hon.

Det är inte första gången som en artikel är vinklad på ett sätt som är till nackdel för den intervjuade. I vanliga fall låter man något annat medium göra en motintervju, eller begär en rättelse om det handlar om rena felcitat. Regeringens ovanliga agerande i just det här fallet var kanske inte helt nödvändigt, enligt Dan Svanell.

– Det är bra att man gör så här, men jag tycker inte att frågan var av tillräckligt stor vikt. I och med att man valde det här tillfället har man bränt av ett ganska bra kort på en ganska liten grej. Det gäller att man är felciterad för att det inte ska ses som hårklyveri, säger han.

Hans generella råd är att det ibland är bäst att stanna kvar i klaveret istället för att försöka ta sig ur.

– De upplevde nog att det inte var så bra sagt. Nu måste korrigera bilden. Men när man sätter foten i ett dragspel låter det ganska mycket. Men låt den vara kvar. Det låter ännu mer om man försöker dra ut den, säger Dan Svanell.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.