Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Ingen minns Juholts polska smuggelresor

Publicerad: 13 oktober 2011, 07:13

Håkan Juholt har i flera intervjuer berättat att han som 18-åring smugglade in tryckeriutrustning i Polen, men ertappades och satt anhållen två ­dagar. Men ingen ansvarig minns Håkan Juholts smuggling. Och när smugglingen ska ha skett togs utrustningen in helt öppet.


Ämnen i artikeln:

Håkan JuholtAftonbladet

Håkan Juholt berättelse om smuggelresor och fängelsevistelse i Polen som 18-åring väcker frågor. Foto: Scanpix.

Håkan Juholt har i en rad intervjuer framhållit sina insatser i den polska frihetskampen under 80-talet. När 20-årsjubileet av måndagsmötena för Baltikums frihet firades den 15 augusti sade han till Aftonbladets Erik Nises:
”Jag var mest engagerad i Polen, jag tillhör dem som var med och smugglade in tryckutrustning till Solidaritet.”

År 2004 i en intervju med Sydöstran var han mer precis:
”Jag har alltid varit engagerad i utrikespolitiska frågor, haft Olof Palme som förebild, smugglat tryckpressar till Solidaritet (för det satt han i polskt fängelse), och samarbetat med nicaraguanska motståndsmän, sa Juholt”.

Sydöstran fortsätter:
”Det liksom sprutar ur Håkan Juholt när han berättar och tilllägger att ’den där fängelsetiden i Polen varade bara två dar, men vilken hemsk upplevelse för en 18-åring’.”

Men strax före Håkan Juholts 18-årsdag hade den kommunistiska regimen i Polen tvingats till en reträtt och den fria fackföreningen Solidaritet kunde verka helt öppet. Det gällde även svenska LO:s stöd till dem i form av till ­exempel tryckeriutrustning.
– Ja, vi jobbade helt öppet. Alla leveranser deklarerades öppet. Så var det fram till den 13 december 1981 när krigs­lagar infördes i Polen, säger Ture Mattsson, tidigare ombudsman på Grafiska förbunden, som ansvarade för LO:s och grafikernas stöd till polska Solidaritet.

Minns du om Håkan Juholt var inblandad i någon transport?
– Nej, jag har aldrig hört talas om hans namn i sammanhanget.

Jakub Swiecicki var på 70- och 80-talet en av de ledande i de svenska kontakterna med den polska oppositionen.
– Utrustningen togs in mellan september 1980 och december 1981 helt öppet. Jag känner inte till någon som fängslades under den tiden. Möjligen kan någon ha blivit stoppad av polis och utfrågad. Men knappast att någon satt fängslad då, säger Jakub Swiecicki, i dag analytiker på Utrikespolitiska institutet.

Jan Axel Stoltz var på 80-talet aktiv i Svenska stödkommittén för Solidaritet i Lund:
– Jag har aldrig hört talas om Håkan Juholt i det här sammanhanget. 1980–81 skedde allt öppet. Sedan – efter krigstillståndet i december 1981 – smugglades utrustning in och då satt några svenskar fängslade i Polen, säger han.

Bland dem fanns de svenska­ journalisterna ­Göran Jacobsson, i dag på LO-tidningen, och Niklas Holm, i dag på Sydsvenskan, som satt häktade i sju veckor.

Resumé har haft kontakt med en rad personer som har varit delaktiga i kontakterna med polska Solidaritet i början av 80-talet, i facket, ungdomsförbundet SSU och svenska stödgrupper. Ingen av dem känner igen den bild som Håkan Juholt ger av sina insatser.

Klart är däremot att han i maj 1987 deltog på en konferens i Warszawa som representant för SSU och Arbetarrörelsens fredsforum.

Resumé har sökt Håkan Juholt för en kommentar.


Fotnot: Den 31 augusti 1980 skrev den polska regeringens representant på avtalet som gav rätten att bilda fackföreningen Solidaritet. De verkade öppet till militärkuppen den 13 december 1981 då krigslagar infördes och Solidaritet förbjöds.

Håkan Juholt fyllde 18 år den 16 september 1980. Han var då prenumerationssäljare på Östra Småland.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Håkan JuholtAftonbladet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.