Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

”Inget jag skulle önska min värsta fiende”

Publicerad: 31 oktober 2011, 08:44

Petter Lindfors. Foto: Peter Knutson.

Då: anklagad för valfusk. Nu: partner i nya pa-byrån Hegeli. Petter Lindfors berättar nu om den tuffa tiden. – Det känns som om man åkt runt i en torktumlare några varv, säger han till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

HegeliModeraterna

I början av 2010 skakades Moderaterna av en valfuskskandal då det visade sig att riksdagskandidaten Mats Rudin betalat medlemsavgiften för medlemmar han värvat till partiet. Det hela fick rejäl uppmärksamhet i medierna och Petter Lindfors,  då ordförande för Stockholm stads exploateringsnämnd och mångårig  Stadshuspolitiker med inriktning på byggfrågor, pekades ut som en av de  som varit inblandade i fusket.

Både Moderaternas egna utredning och en extern granskning från  revisionsbyrån Ernst & Young visade senare att Petter Lindfors inte  brutit mot partireglerna. Trots det valde han att lämna politiken på  grund av den mediala uppståndelsen.
– Jag kunde inte acceptera en situation där min familj tog stryk. Jag  hade journalister utanför dörren. Det var en helt ohållbar situation,  säger han och fortsätter:

– Jag genomgick ett mediedrev, vilket inte är någon angenäm upplevelse.  Det är ingenting som jag skulle önska ens min värsta fiende. Det tog  hårt, både på mig och min familj.

Medierna har också svårt att korrigera uppgifter i efterhand, menar han.
– Även när man skriver helsidor om saker som inte stämmer. Det kan man  tycka blir en orättvisa och något man tydligen bara ska acceptera som  politiker i dagens samhälle.

Några månader efter han hoppat av politiken började Petter Lindfors istället på Progress PR.
– Efter att jag lämnat politiken fick jag många förfrågningar. Jag kände  Robbin Grönstedt (Progress vd reds. Anm) sedan tidigare och det kändes  väldigt naturligt att börja jobba med Progress.

Att börja jobba igen var dock inte helt enkelt.
– Man mådde inte jättebra i början. Det är som Håkan Juholt säger: Det känns som om man åkt runt i en torktumlare några varv.

Tillsammans med Joakim Genetay och Richard Hellmark startade han i mitten av augusti pa-byrån Hegeli. Den nystartade byrån  ska framför allt att fokusera på stadsutvecklingsfrågor och politisk  problemlösning. Kunderna är främst bygg- och fastighetsbolag.
– Efter ett år på Progress kände jag att jag ville gå vidare. De jobbar  framför allt med pr-delen. Med Hegeli  kommer vi jobba mer nischat med  stadsutvecklingsorienterat public affairs-arbete.

Han menar att Hegeli fyller ett tomrum i en bransch där man tidigare inte arbetat så mycket med till exempel nätverksbyggande.

I dag består byrån bara av de tre grundarna men målet är att ha växt  till dubbla storleken under nästa år, både på kund- och personalsidan.
– Målsättningen är att växa och bli en public affairs-byrå att räkna  med. Vi är tre partners med olika bakgrund som kompletterar varandra  väldigt bra.

Petter Lindfors tror inte att den mediala uppståndelsen i samband med valfuskanklagelserna kommer att påverka arbetet med byrån.
– Jag vet vad jag har gjort och vad jag inte har gjort. Jag blev friad  från anklagelserna och känner att mitt förtroende i bygg- och  fastighetsbranschen är grundmurat.

Är det otänkbart att återvända till politiken?

– Man ska aldrig vara så oerhört bestämd om vad man gör om säg 10-15 år.  Politik är oerhört intressant, stimulerande och har alltid varit en del  av mitt vuxna liv. Men det var inte värt priset för mig och min familj  att stanna kvar som läget var då. Framtiden får utvisa om jag gör  comeback.

Christian Ström

Ämnen i artikeln:

HegeliModeraterna

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.