Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Investor bakom Saudi-artikeln

Publicerad: 6 Mars 2015, 16:16

Jacob Wallenberg, ordförande Investor.

Det är Investor med ordförande Jacob Wallenberg som ligger bakom den omtalade debattartikeln i Dagens Nyheter. Det avslöjar SR Ekot som har tagit del av ett hemligt mejl. Investors pr-byrå Kreab vill inte kommentera om de har varit inblandade.


Ämnen i artikeln:

Peje EmilssonKreabInvestor

I morse publicerades en artikel på DN Debatt undertecknat av 31 direktörer, bland andra Stefan Persson, Anders Nyrén, vd på Industrivärden och Cristina Stenbeck, ordförande för Kinnevik. De menar att Sveriges trovärdighet som handelspartner står på spel och vill att regeringen ska respektera det kritiserade samarbetsavtalet med Saudiarabien, som innebär att Sverige bygger en vapenfabrik åt och i Saudiarabien.

Artikeln har rört upp mycket känslor och H&M gick tidigare i dag emot uppmaningen och menar att Stefan Persson skrivit under debattartikeln som privatperson.
– H&M har inte skrivit under debattartikeln, vi står inte bakom den, sa Camilla Emilsson Falk, presschef på H&M, till SvD.

Flera andra som skrivit under har också avböjt att kommentera. Nu avslöjar Ekot att det är Investors ordförande Jacob Wallenberg som ligger bakom debattartikeln i samarbete med Ericssons ordförande Leif Johansson. I ett mejl skickat i onsdags från hans sekreterare till 40 näringslivstoppar uppmanar han dem att skriva under den färdiga texten.  

"Vi ser nu behovet av att näringslivet gör en kraftfull markering kring vikten av att Sverige respekterar ingångna avtal" står det i mejlet som Ekot har tagit del av.

Investor samarbetar sedan länge med pr-byrån Kreab. När Resumé når Peje Emilsson som är byråns grundare och ordförande för att få en kommentar kring deras eventuella roll i debattartikeln blir svaret det standardmässiga:
– Vi kommenterar aldrig vad vi gör eller inte gör, säger han.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Peje EmilssonKreabInvestor

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.