Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

”Jag är anhängare av en karensperiod”

Publicerad: 10 september 2013, 08:11

Göran Persson.

Den tidigare statsministern Ingvar Carlsson kräver en karenstid för toppolitiker som går från politiken till lobbyistuppdrag. Han får medhåll av sin efterträdare Göran Persson – som själv blev pr-konsult för JKL bara en månad efter sin avgång som S-ledare. – Jag är anhängare av en karensperiod och har ju också tagit upp det med Konstitutionsutskottet, säger Göran Persson till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Göran PerssonJKL

När Göran Persson avgick som S-ledare kritiserade han lobbyisterna i sitt avskedstal.

– Framtiden har inga lobbyister, sa han.

Men det dröjde knappt en månad efter avgången tills Göran Persson blev ny rådgivare på lobbyföretaget JKL.

Nu riktar hans föregångare som S-ledare och statsminister, Ingvar Carlsson, hård kritik mot dem som går från ledande politiska positioner till lobbyistuppdrag.

– Det finns avarter. Man går alldeles för snabbt över och tar med sig kunskap från departement. Jag tycker man ska ha en karenstid och vara öppen med sina nya uppdrag, säger Ingvar Carlsson i en intervju i ABF:s tidning Fönstret.

Ingvar Carlsson säger att han är positiv till att företrädare växlar mellan politiken och andra områden.

– Men jag tycker det sker ett missbruk i dag, säger Ingvar Carlsson.

I dag finns inga regler om karenstid för ledande politiker eller tjänstemän som går från regeringskansliet till lobbyistuppdrag. Men att en rad toppolitiker värvats till sådana uppdrag har satt fart på debatten. Senast handlade det om den tidigare försvarsminister Sten Tolgfors som blev konsult på Rud Pedersen.

Ingvar Carlssons utspel skulle kunna tolkas som ett indirekt angrepp på Göran Persson. Resumé ringde därför upp Persson som är ganska fåordig.

– Jag tror inte att Ingvar syftar på mig, det tror jag inte, och det gick ju faktiskt ett halvår från det att jag avgick som statsminister till att jag gick till JKL (men bara knappt en månad efter att han slutade som S-ledare, reds anm), säger Göran Persson till Resumé.

Ingvar Carlsson menar att man bör vara öppen med sina uppdrag, men JKL hemlighåller sina uppdragsgivare. Varför kan du inte vara öppen med det?
– Jag är öppen med att jag jobbar på JKL, men berättar inte exakt vilka arbetsuppgifter jag har. Att vara öppen med sina uppdragsgivare – det skulle inte vara någon bra utveckling, då skulle byråerna ligga illa till.

Trots att Göran Persson själv var snabb med att gå över till lobbyistsidan säger han till Resumé att det vore lämpligt med en karensperiod. Med andra ord håller han med Ingvar Carlsson i den frågan.

– Jag är anhängare av en karensperiod och har ju faktiskt tagit upp det med KU, men fick inget gehör för det då. Det var efter att Björn Rosengren gick över till Stenbeck-sfären.

Göran Persson säger att han jobbar på JKL en till två dagar i veckan.

– Totalt sett jobbar jag hårdare än någonsin. Du vet: jag driver ett jordbruk och det är inget latmansgöra. Jag har 78 stycken levande stora kreatur – jag är fullt sysselsatt. Jag är också internationell föreläsare, konsult och har många styrelseposter. Min almanacka är välfylld.

Vad menade du i ditt avskedstal som S-ledare när du sa att ”framtiden har inga lobbyister”?
– Nä, nu får det vara nog med det här samtalet. Vi avslutar här.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Göran PerssonJKL

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.