Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

”Jag tappade telefonen i grönkålen så att den dog”

Publicerad: 7 mars 2014, 14:03

Lina Thomsgård.

På onsdagen lade Veckans Affärer ut listor på Sveriges mäktigaste kvinnor i olika kategorier. På listan 15 mäktigaste opinionsbildarna hamnade Lina Thomsgård på en andra plats, efter Socialdemokraternas Magdalena Andersson, men före Annie Lööf och Margot Wallström.


Ämnen i artikeln:

Lina Thomsgård

Lina Thomsgård säger själv att hon blev väldigt glad över placeringen, samtidigt som hon blev blyg.  

– Den här typen av utmärkelser är ju delvis ett mått på något konkret, men ännu mer ett uttryck för en vision, tror jag. Att en jury tänker "kul det vore om Lina hade enorm opinionsbildande makt". Åtminstone föreställer jag mig att det funkar så, säger hon.  

Blev du förvånad?
– Vansinnigt! Jag stod inne i mataffären och tappade telefonen rakt ner i grönkålen så den dog. Praktfiasko.  

Ser du dig själv som en person med mycket makt?
– Jag är lyckligt lottad och har nästan aldrig behövt känna mig maktlös, en lyx att förvalta väl. Kanske är det för att jag har så många småsyskon och syskonbarn att tillfredsställa mitt maktbehov på.

Lina Thomsgård ser ett uppsving för de feministiska och antirasistiska rörelserna. Hon är glad för att frågor hon brinner för tillskrivs ett värde i debatten.

– Våra hjärtefrågor är inga nischfrågor längre utan allmänpolitiska, självklara ställningstaganden i vardagen. Jag är gärna en av alla som får chansen att påverka i den riktningen.  

På vilket sätt känner du själv att du opinionsbildat?
– Som talesperson för 60 000 personer har jag onekligen haft en ljuvligt stor megafon som jag och mina kollegor använt så mycket och så förnuftigt som möjligt. Alla som följer mig på Twitter vet hur bra jag tycker den kanalen är. I år har jag dessutom fått möjlighet att skriva beskäftiga och uppläxande krönikor, i Fokus och på andra ställen. Det är något jag hoppas få göra mer i framtiden.  

Hur förvaltar man en sådan här placering?
– Man växlar upp, såklart. Skriver mer, pratar mer, lär sig mer. Fortsätter retweeta smarta personer, främst kvinnor, som analyserar och tolkar samhället på klokt sätt. Man tar plats, inte bara den som ges utan den som behöver erövras - och man ser till att erbjuda sin plattform till andra viktiga röster. Dessutom tror jag på att aldrig låta ens världsbild stelna, att alltid hålla sig i intellektuell och ideologisk rörelse.

Du har ju nyligen lämnar Rättviseförmedlingen. Hur känns det?
– Fantastiskt. Jag hade några månader innan vi tillkännagav det hela där jag kunde handskas med separationsångest och sånt. Nu är jag bara så oerhört stolt och imponerad av hur hela gänget fortsätter driva på och pusha samhället och medierna framåt. Mina handflator är konstant ömma av alla applåder jag brister ut i när jag följer deras jobb.  

Vad är planerna framöver?
– Jag ska skriva så mycket jag kan, och arbeta med ett välbehövligt projekt som ska utmana homogeniteten i musiklivet, för SKAP. Sen har jag sent om sider drabbats av enorm klimatångest så den måste jag ju göra något åt. Kanske starta en Facebooksida?

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Lina Thomsgård

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.