Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

”Jag var ett klassiskt mobboffer”

Publicerad: 9 oktober 2013, 11:16

Peje Emilsson.

Foto: Pressbild.

Han är den svenska pr-branschens nestor. Oerhört framgångsrike Peje Emilsson har tagit en gruvlig revansch på sina plågoandar från bardomen. För Resumé berättar han om den tuffa tiden som mobboffer under skolgången i Nynäshamn.


Ämnen i artikeln:

Peje Emilsson#baramänniskaKreab Gavin Anderson

– De såg mig som en glasögonorm och slog sönder glasögonen så att jag inte kunde se något på svarta tavlan. Jag var ett klassiskt mobboffer, säger Peje Emilsson till Resumé.

Peje Emilsson berättar att han började skolan som sexåring vid Svandammsskolan i Nynäshamn. Han fick en mycket tuff tillvaro.

– De var verkligen inte snälla mot mig. Jag hade fyra förfärliga år där, säger han.

Det gick till och med så långt att ett par lärare upptäckte hur illa ställt det var och han fick möjlighet att flytta till sin mormor och byta till en skola på Söder.

– Jag har 10-åriga barnbarn och nuförtiden tror jag inte att man skulle skicka sina barn till Centralstationen på en söndagskväll, men det var andra tider då, säger Peje Emilsson.

Varför gav man sig på dig egentligen?
– Jag var väl lillduktig och lärde mig saker tidigt. Jag kan väl säga att mina upplevelser verkligen har banat väg för en övertygelse om att det inte går att stoppa in alla ungar i samma klass, utan man måste få chansen att utvecklas i sin egen takt, säger Peje Emilsson.

Han menar samtidigt att otrevligheter kan skapa en otrolig drivkraft att åstadkomma något i livet.

– Det är nog så att väldigt många entreprenörer drivs av en revanschlystnad. Jag var bland annat med Sven-Olof Johansson och Anders Wall på Fryshuset en gång och de har ju haft det ännu tuffare än jag, säger Peje Emilsson.

Hur ser du vårt initiativ #baramänniska?
– En människa kan hamna i väldigt många jobbiga situationer och då gäller det att tänka till hur man kan göra något bättre av det.

Han exemplifierar rent nationalekonomiskt med att Sverige var ett av jordens fattigaste länder, ihop med Irland, på 1860- och 1870-talet, medan USA, Australien, Tjeckien, Uruguay och Argentina var rikast på 1930-talet.

– Det var verkligen inte förutsägbart att Sverige skulle hamna i toppen, men vi klubbade igenom beslut som liberaliserade samhället och gjorde att man fick bort ståndsystemet, säger Peje Emilsson.

Han var inbjuden hos Samhall som talare förra året och berättade då om vikten av att se människor som unika individer med olika egenskaper.
Han berättade också att han hade blivit mobbad under sin skolgång.

Det finns  även mobbning på arbetsplatser. Även vuxna kan vara väldigt elaka mot varandra?
– Jo, man måste ha en öppen kultur. Den här typen av människor präglas ofta också av en osäkerhet, säger Peje Emilsson.

Han berättar också att han fick en ytterst styvmoderlig behandling av sina gymnastiklärare vid skolan i Nynäshamn.

– Det handlade om att tävla och vara bäst och fanns man inte med bland de duktiga så var man inte värt någonting, säger Peje Emilsson.

Det måste ju ändå ha blivit akut med tanke på att du skickades till en skola på Söder i stället – långt från Nynäshamn. Var det inte konstigt att du var tvungen att anpassa dig och inte dina plågoandar?
– Det är svårt. Jag tror ändå att det är bra att byta skola om det är något som inte fungerar. Jag var exempelvis klasspappa på Lidingö och där fanns en kille som var urstökig och tvingades sluta. Han bytte namn och har idag toppbetyg från Handelshögskolan, säger Peje Emilsson.

Han menar att han själv redan var stämplad som en glasögonorm vid skolan i Nynäshamn och att det inte fanns mycket som kunde ändra på det.

– Det ligger en oerhörd styrka i mobiliteten i ett samhälle. Då en ny kommer in får man en chans att visa något annorlunda. En möjlighet att börja om, säger Peje Emilsson.

Har du haft någon kontakt med plågoandarna efteråt?
– Nej, och jag tänker inte så mycket på det idag, men det går kalla kårar längs ryggen när jag kommer till Nynäshamn och åker förbi den skolan, säger Peje Emilsson.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.