Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

"Jag vill tacka Kungen för hans insatser"

Publicerad: 29 januari 2008, 14:59

I dag tilldelas Lottie Knutson, informationsdirektör Fritidsresor, Konungens medalj av den 8:e storleken och i Serafimerordens band. Hon får medaljen för sina insatser i samband med tsunamin i december 2004.


Lottie Knutson. Foto: Fritidsresor.

Hur känns det?
– Jag är både stolt och förvånad.

Vad ska du säga till Kungen?
– Tack.

Något mer?
– Jag vet inte exakt hur det går till, men jag tror inte man säger någonting.

Vad skulle du vilja säga?
– Jag skulle vilja tacka honom hans egna insatser under tsunamin. Han steg fram som en människa för många. Jag tycker också att hans kloka kommentarer om att ”det är bättre att ringa ambulansen och låta den gå tom tillbaka” på ett bra sätt sammanfattar krishanteringens kärna. Det synsättet är oerhört bra att använda både privat och i yrkeslivet.

Vad säger dina fyra barn om att du ska träffa Kungen?
– De är inte det minsta imponerade. Jag är bara deras mamma.

När ska du ha på dig medaljen?   
– Det vet jag inte. Jag är rädd att jag inte är blir bjuden på den typen av tillställningar.

Varför får du utmärkelsen?
– I min värld går medaljen till Fritidsresors 1 003 anställda. Jag blev symbolen för researrangören, men jag gjorde bara mitt jobb.

Det var ett politiskt korrekt uttalande.
– (Skratt) Vad dum du är! Faktum är att vi hade en organisation som drog åt samma håll. Anders  Lindberg på JKL brukar tala om ”bandage-pr” - när man känner att man försöker linda in något för att rädda bilden utåt. Men under tsunamin var det precis tvärt om. Jag är glad och stolt över att jag gav lyckades förtydliga en yrkesroll som tidigare var oklar.

Du fick i stort sett positiv press.
– Ja, men ibland kändes det lite olustigt. Det finns en sådan ruskig kraft när media drar åt samma håll att även om jag blev bra behandlad så blev jag rädd för den där kraften. Annars har media en naturlig kraft att vilja riva ner det som de höjt till skyarna.

Egentligen blev du bara påhoppad en gång, av Natalia Kazmierska i Expressen.

– Ja hon kallade mig solhora och att jag lurade folk köpa sextjänster. Men Expressen bad senare om ursäkt för det påhoppet.

Ditt arbete har också resulterat i en avhandling på Harvard university.

– Nej, inte mitt arbete, men Fritidsresors.

Du blev också utsatt för politiska påtryckningar och hotad av dåvarande utrikesministern Leila Freivalds inför en tv-debatt.

– Ja, hon snäste till, men det är begravt. Vi har sedan länge slutit fred med UD. Vi har till och med haft flera krisövningar tillsammans.

Bernt Hermele

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.