Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Johan af Donner sparkar Leif Silbersky

Publicerad: 14 mars 2011, 18:47

Mindre än en månad innan hovrättsförhandlingen mot Röda Korsets förre kommunikationsdirektör Johan af Donner drar igång, ger han Leif Silbersky sparken. Motivering: af Donner saknar förtroende för sin advokat.


Johan af Donner bryter med Leif Silbersky. Foto: Scanpix och Resumé.

I tingsrätten dömdes Johan af Donner till fem års fängelse för grovt bedrägeri och trolöshet mot huvudman, under tio år hade han stulit 7,7 miljoner kronor från Röda Korset och Cancerfonden med hjälp av falska fakturor.

Johan af Donner har erkänt brotten och försvarades i tingsrätten av Leif Silbersky, som själv drabbats av cancer och skänkt stora summor till Cancerfonden.

Johan af Donner har överklagat domen till hovrätten för att få sitt straff sänkt. Åklagaren Alf Johansson, har kontrat med att även han överklaga domen och kräva att straffet mot af Donner skärps.
Förhandlingarna i hovrätten inleds om mindre än en månad och nu sparkar alltså Johan af Donner sin advokat.

I ett brev till hovrätten, daterat den 15 februari, motiverar af Donner bytet av advokat så här:

”Skälet till bytet är att jag och advokat Silbersky har olika uppfattningar om hur målet ska drivas i hovrätten. Detta har lett till att jag inte längre har förtroende för min advokat. Till detta kommer att jag inte anser att advokat Silbersky ägnat målet den tid som jag anser att målet har krävt och kräver.”

Johan af Donner har begärt att få erfarna brottsmålsadvokaten Clea Sangborg som sitt nya ombud, vilket hovrätten också beviljat.

Sangborg, som är känd från TV4-serien Advokaterna, har varit advokat sedan 1999. Hon är delägare på Försvarsadvokaterna, som på sin hemsida beskriver sig som ”en av Sveriges främsta advokatbyråer med inriktning på brottmål”.

Sangborg har tidigare bland annat försvarat livstidsdömde Juha Ruotsalainen som under en permission dödade sin flickvän.

Johan af Donner var under många år framgångsrik informations- och insamlingschef på Röda Korset och Cancerfonden. Misstankar om fakturafusk ledde fram till att Röda Korset polisanmälde af Donner i juni 2009. Femårsdomen i tingsrätten föll i maj 2010.

Af Donners medhjälpare Olsen och Liikane dömdes till fängelse i 2 år och 6 månader respektive 1 år och 6 månader för grovt bedrägeri. Även Olsen och Liikane har överklagat sina domar.

Rättegången i hovrätten inleds den 28 mars och är beräknad att pågå i fem dagar.

Resumé söker Johan af Donner för en kommentar.

Bernt Hermele

Fotnot: Bernt Hermele skriver en bok om Johan af Donner-affären som utkommer i höst.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.