Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Juridikens skickligaste kommunikatörer

Publicerad: 7 januari 2013, 10:32

Thomas Olsson, Björn Hurtig och Johan Eriksson

Foto: Pressbilder: Advokatsamfundet och TV4

Anders Behring Breiviks advokat Geir Lippestad utsågs till 2012 års bästa kommunikatör i Norge. I Sverige har affärsjuristerna mycket att lära sig av brottsmålsadvokaterna när det kommer till hanteringen av medier, anser Legally Yours chefredaktör Peter Johansson.


Ämnen i artikeln:

Johan Eriksson

När Kreab i Olso skulle dela ut priset till Norges bästa kommunikatör år 2012 tog Geir Lippestad hem överlägset flest av juryns röster. Anders Behring Breiviks advokat har fått mycket beröm för sitt sätt att hantera medierna under mycket svåra förutsättningar.

Resumé har pratat med Peter Johansson, chefredaktör för tidningen Legally Yours för att reda ut hur de svenska juristerna står sig när det kommer till kommunikation.

– Både Björn Hurtig och Thomas Olsson har varit väldigt skickliga på att driva debatt under året. Jag vill även framhålla Johan Erikssons förmåga att driva opinion, säger Peter Johansson till Resumé.

Thomas Olsson var under 2012 i blickfånget i egenskap av försvarsadvokat för Sture Bergwall (tidigare Thomas Quick), men också i samband med fritagningen av de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson från fångenskapen i Etiopien.  

Björn Hurtig har de senaste åren främst förekommit i medierna i samband med att våldtäktsanklagelserna mot Julian Assange kommit upp till ytan.

Han är frekvent anlitat av medierna som juridisk expert. Johan Eriksson är den advokat som juristerna själva väljer på frågan om vilken jurist de skulle vilja arbeta med. Under fjolåret företrädde han bland annat fotbollsproffset Alexander Gerndt, som i november dömdes för att ha misshandlat sin ex-fru.

Vilka risker finns det att vara en jurist som syns mycket i medierna?
– Internt i kåren kanske inte alla är lika positiva till de som sticker ut. Det kan handla om avundsjuka, men det anses vara långt ifrån en självklarhet att höja profilen.

Hur kan Jens Lapidus författarskap påverka hans anseende som advokat?
Jens Lapidus har haft en lägre profil kring sin yrkesroll än i samband med sina deckare. Böckerna har inte hämmat honom, tvärtom. Han är en efterfrågad advokat.

Göran Lambertz har tidigare varit känd som en god kommunikatör. Hur påverkade debatten kring Sture Bergwall hans varumärke?
– Helt klart negativt. Många jurister tycker att Göran Lambertz befann sig på väldigt tunn is eftersom han åsidosatte förundersökningen och har breddat frågan till att handla om allt annat än juridik.

Peter Johansson anser att affärsjurister ligger en bit efter när det kommer till mediehantering.
– Avtalen om sekretess inom näringslivet gör det såklart svårare för affärsjurister att använda sig av medier. Men jag tycker ändå att affärsjurister har en hel del att lära sig av brottsmålsadvokater.

Ett exempel på en affärsjurist som skapat debatt under 2012 är kungens advokat Alex Calissendorff som gick hårt åt mediernas publiceringar på DN debatt.

Vilken person i branschen skapade mest medial uppståndelse under 2012?
– Helt klart Göran Lambertz artikel på DN debatt, säger Peter Johansson.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Johan Eriksson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.