Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Kampanj mot tvångsäktenskap på flygplatser

Publicerad: 16 maj 2016, 11:57

Foto: Mostphotos

Med frågan "Vill alla att du ska gifta dig utom du?" vill man på Jönköpings flygplats uppmärksamma tvångsgifte av barn, rapporterar P3 Nyheter. Jönköping är den tredje flygplatsen i Sverige att ta i bruk kampanjen där man med information på skärmar hoppas kunna hindra att barn förs ut ur landet mot sin vilja.


Informationskampanjen som riktar sig mot barn och unga som riskerar att bli bortgifta har redan cirkulerat på Västerås och Linköpings flygplats, och syns nu även på skärmarna på Jönköpings flygplats. En av texterna som kommer synas på flygplatsen är: "Vill alla att du ska gifta dig utom du? Det finns en lag som förbjuder andra att tvinga eller pressa dig att gifta dig mot din vilja oavsett hur gammal du är."

Det är Länsstyrelsen i Jönköping som har tagit fram kampanjen, och med texten hoppas man i sista stund kunna förhindra att barn och unga förs ut ur landet för att giftas bort mot sin vilja. Att kampanjen drar igång nu till sommaren är ingen slump.

– Det här är ju en problematik som vi har känt till ganska länge. Det finns många unga som är i en ålder där man oftast kan pressas till att gifta sig som också är rädda för att det är sommar. Då är det många familjer som åker på långa semestrar till hemländerna. Det är då den här oron om att de ska bli bortgifta kommer, säger Madeleine Söderberg, som ansvarar för kampanjen, till P3.

Louise Lindberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.