måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

"Kan bli kalabalik"

Publicerad: 4 november 2010, 10:43

Ett kort uttalande om boken, sedan kommer resten av kungens pressträff att handla om älgjakten. Hovets taktik riskerar att bli ett riktigt mediespektakel om de håller fast vid sitt ord. – Det är möjligt att det blir kalabalik, säger Staffan Dopping, pr-konsult på K Street Advisors.

Ämnen i artikeln:

Staffan DoppingHovetElisabeth Tarras-WahlbergDen motvillige monarken

FT

Fredrik Thambert


Kung Carl XVI Gustaf. Foto: Kenneth Paulsson/SCANPIX.

Antalet journalister på kungens årliga pressträff efter älgjakten kommer att bli rekordstort. Men det är knappast tolv-taggarna som de är intresserade av. Rapporteringen kring boken Den motvillige monarken har fullkomligt exploderat de senaste dagarna.

Igår meddelade hovet att kungen ska ge sin syn på det som sägs om honom vid dagens pressträff. Men det senaste direktivet är att han endast kommer att ge ett kort uttalande, för att sedan bara prata älgjakt.

– Den taktiken tror jag inte på. Det är möjligt att det blir kalabalik om kungen bara gör ett uttalande som en enda TT-reporter skulle kunna anteckna, säger Staffan Dopping.

– Det kommer att ropas frågor om enskildheter från utsända journalister medan kamerorna rullar och fångar kungens reaktioner. Det blir bra tv, men jag tillhör inte dem som vill se kungen generas, fortsätter han.

Staffan Doppings råd till hovet är att gå igenom boken i lugn och ro under tre till fyra dagar och sedan gå ut med något genomtänkt. Han tror inte att kungen har hunnit läsa igenom det som har skrivits på ett noggrant sätt.

– Jag vill inte se blod, utan rak kommunikation som löser problem och inte skadar människor, säger han.

Markus Förberg, som är krishanteringsexpert på Westander pr, tycker det är positivt att kungen nu går ut och gör ett uttalande. Men samtidigt hävdar han att hovet sätter mycket på spel med sin taktik.

– D et är ett vågspel att göra ett uttalande utan att tillåta uppföljningsfrågor från nära 50 ackrediterade journalister. Det stora flertalet är ju enbart intresserade av att skriva om kungens privatliv, påstådda otrohet och sexskandaler, säger han och fortsätter:

–  Hovet kan behålla initiativet genom att kungen hänvisar till ett kommande informationstillfälle, då man exempelvis har hunnit göra juridiska överväganden. Allt annat riskerar att urarta i ett obehagligt mediedrev.

Elisabeth Tarras-Wahlberg, hovets förra informationschef, är fåordig i sina kommentarer om upplägget för dagens välbevakade pressträff.

– Jag skulle vilja avvakta och se vad som händer innan jag kommenterar.

Vilka råd skulle du vilja ge till hovet i det här läget?

– Jag passar på den frågan. Jag låter mig inte lockas ut på den isen, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev