Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Kandiderar till Moderatledare – pr-konsult åt hemliga uppdragsgivare

Publicerad: 28 augusti 2017, 13:55

Foto: Montage: Andreas Elgstrand

I förmiddags annonserade Mikael Odenberg sin kandidatur till partiledarposten för Moderaterna. Samtidigt arbetar han som pr-konsult åt okända uppdragsgivare.


Ämnen i artikeln:

Hallvarsson & HalvarssonPR-branschen

Den förre försvarsministern har varit utanför politiken sedan en konflikt gällande försvarsbudgeten ledde till att Mikael Odenberg lämnade alliansregeringen 2007. De senaste tio åren har Odenberg arbetat som generaldirektör och chef för statliga Svenska Kraftnät, en post han lämnade vid årsskiftet 2016/17. I förmiddags meddelande han att han ställer sig till förfogande som partiledare för Moderaterna.

I våras berättade pr-byrån Hallvarson & Halvarson att den tidigare försvarsministern skulle förstärka deras team av senior advisors. Byråns vd, Johan Ramsten, vill inte kommentera vilka uppdrag Odenberg har men bekräftar att han knöts till byrån med anledning av dennes erfarenhet från energisektorn. Odenberg är inte anställd av byrån utan jobbar på konsultbasis.

Ser du någon intressekonflikt mellan Odenbergs kandidatur och hans uppdrag för er?

För det första är ju Mikael ännu inte vald. Vi är väldigt noga med vilka uppdrag man jobbar med och om det kan uppstå konflikter. Just nu är bedömningen att han inte är inne i något uppdrag som kan skapa konflikt, berättar Hallvarsson & Halvarsons vd Johan Ramsten.

Ett av de bolag inom energisektorn som samarbetat med Hallvarson & Halvarson är det rysk-tyska projektet Nord Stream vars huvudägare är det ryska energibolaget Gazprom. Huvudägare i Gazprom är den ryska staten. 2016 ville det bolaget hyra hamnar på Gotland samt i Karlshamn för arbete med gasledningen Nord Stream 2, något som regeringen efter lång diskussion motsatte sig.

Kan du bekräfta eller dementera att Mikael Odenberg jobbat med Nord Stream?

Vi har som princip att inte kommentera våra uppdragsgivare. Ibland önskar jag att vi kunde kommentera vilka kunder vi har eller inte har men då vore det inte mycket till princip.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.