Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Kärntrupperna vänder Röda korset ryggen

Publicerad: 11 mars 2010, 14:57

Förtroendet för Röda korset är nu rekordlågt efter bedrägerierna och debatten om styrelseordförandens arvode. I en Novusundersökning svarar 62 procent att deras förtroende för Röda korset har minskat. Ännu värre för Röda korset är att det är bland äldre, de mesta givarna, som förtroendet har rasat mest.

Ämnen i artikeln:

Johan af DonnerRöda KorsetNovus

JS

Janne Sundling


truefalse

Det är bland Röda korsets kärntrupper, de äldre, som förtroende har rasat mest. Personen på bilden har ingen direkt anknytning till texten. (Foto: Scanpix)

I måndags gick ansökningtiden ut för jobbet som kommunikationschef på Röda korset. Ända sedan Johan af Donner lämnade den 24 maj har organisationen saknat en ordinarie kommunikationschef. Vem som än får jobbet möts hon eller han av en rejäl uppförsbacke.

Novus Opinion har på Resumés uppdrag ställt frågor till allmänheten om förtroendet för Röda korset.
62 procent svarar att förtroendet har minskat efter åtalet mot Johan af Donner.

Men allra mest anmärkningsvärt är hur förtroendet har rasat bland de äldre. Det är där som Röda korset har sina kärntrupper, både bland de aktiva och givarna.

Det är ofta pigga pensionärer som sköter ruljansen på mötesplatserna Kupan, som är aktiva i kretsarna, och som framför allt ger pengar.

Men nu säger 55 procent av dem som är 60+ i undersökningen att de har mycket litet eller ganska litet förtroende för Röda korset.

Hela 80 procent av dem som är 60+ svarar att förtroendet har minskat.

Erik Zachrison på FRII, Frivilligorganisationernas insamlingsråd, har ännu inga siffror på hur mycket svenskarna har gett till insamlingsorganisationerna under 2009:
– Men vi ser inga tecken på att de tragiska händelserna i Röda korset har ”smittat” av sig. Tvärtom ser de muntliga rapporterna bra ut. Min bedömning är att detta är och förblir en angelägenhet för Röda korset, säger Erik Zachrison.

FRII gör varje år undersökningar om vilka som ger. I snitt brukar två tredjedelar av svenskarna ge pengar. Men de äldre ger mer. I åldrarna över 60 år är 76 procent givare, visar FRII:s undersökningar. Och Röda korset brukar ständigt finnas med bland de tre främsta mottagarna.

En klen tröst för Röda korsets styrelseordförande, tidigare Folkpartiledaren Bengt Westerberg, är att av dem som har sina sympatier hos Folkpartiet säger sig 57 procent ha ett ganska eller mycket stort förtroende för Röda korset.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev