Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Kassaklirr för SD

Publicerad: 20 september 2010, 12:39

Med resultatet i riksdagsvalet förändras i ett slag också Sverigedemokraternas partiekonomi. Partiet kommer nu att få 17,5 miljoner i partistöd.


Ämnen i artikeln:

Val 2010Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson. Foto: Emil Håkansson.

De svenska riksdagspartiernas verksamhet finansieras till drygt 80 procent av skattepengar. Partierna ger sig själva runt 400 miljoner kronor i rent partistöd och pengar till att anställa kanslifolk och politiska sekreterare.

Sverigedemokraterna, som i förra valet kom över "partistödsspärren" 2,5 procent, har under förra mandatperioden fått minimistödet, som varit 999 900 kronor per år.

Med gårdagens valresultat förstärks deras partikassa starkt.

De 20 mandaten ger dem 6,6 miljoner kronor i partistöd.

Men det finns också ett särskilt kanslistöd som ger dem 6,3 miljoner. Pengarna ska gå till att anställa politiska sekreterare och medarbetare till ledamöterna.

Men det finns också ett stöd till partigrupperna. För Sverigedemokraterna kommer det ge 4,5 miljoner kronor.

Totalt betyder det att Sverigedemokraterna får ett sammantaget statligt partistöd på 17,5 miljoner kronor.

Men platsen i riksdagen ger också fria resor och stöd till resor utomlands till exempel för att delta i internationella konferenser. Bidraget är 5 000 kronor per ledamot för de första tjugo riksdagsplatserna.

Dessutom har ledamöterna och partikanslierna i riksdagen tillgång till fria lokaler och teknisk utrustning i Riksdagshuset. Partistödet behöver alltså inte användas till dessa kostnader.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Val 2010Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.