Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Kommunal vann busskonflikten med sociala medier

Publicerad: 20 september 2013, 10:34

Foto: Kommunal

Kommunal vann opinionen för sin bussförarstrejk till stor del med hjälp av sociala medier. Men att motståndarsidan inte fanns i sociala medier spelade också in. Det visar en rapport som fackförbundet låtit TNS Sifo göra.


Ämnen i artikeln:

Kommunal

Kommunals långsiktiga arbete med att lyfta busschafförernas situation bar frukt under bussförarstrejken i juni. Men en avgörande del av att vinna opinionen för strejken var sociala medier.

Det visar den analys av mediebilden som Kommunal låtit TNS Sifo göra.

Det är visserligen inte så förvånande att Kommunal med över 500 000 medlemmar får ett större genomslag i sociala medier än Bussarbetsgivarna. Men genom att låta medlemmarna berätta historier om sin arbetssituation på Facebook och sedan sprida budkskapet till en stor grupp samhällsintresserade opinionsbildare via Twitter fick Kommunal ett stort genomslag även i traditionella medier.

– Vi hade en fördel genom att vi drivit frågan om bussförarnas situation så länge att vi inte behövde börja kampanjen från noll, säger Kommunals kommunikationschef Emma Nilsson. Folk fattade vad det handlade om från första början.

Genom att fokusera på villkorsfrågorna som arbetstider och kisspauser, istället för lönen, så var det också lättare att få opinionen på sin sida. Emma Nilsson menar att lönen är en komplex fråga och alla vill ha högre lön. Men eftersom man istället fokuserade på exempelvis möjligheten att gå på toaletten så kunde många fler förstå problematiken och därmed sympatisera med strejken.

Kommunal lyckades också undvika att framstå som Goliat trots att man gick i strejk mot en ganska liten arbetsgivarorganisation.

– Jag tror att det berodde mycket på att Bussföretagen inte tog debatten i sociala medier utan istället överlät kommunikationen på Svenskt Näringsliv, säger Emma Nilsson. Det upplevdes som att en stor, rik och stark organisation stod mot våra medlemmar.

Sedan fick också Kommunal hjälp från ett oväntat håll. Fria Moderata Studentförbundet öppnade en egen busslinje mellan SÖS och Karolinska i Stockholm, men det fick inte den opinionsreaktion studentförbundet hade hoppats på.

– Jag bara tackade och tog emot, säger Emma Nilsson. Plötsligt dök det upp en fiende som människor kunde visualisera och vi fick ett oerhört starkt gehör för vår sak där. Inte minst bland människor som tidigare varit lite ljumma i sitt stöd.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Kommunal

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.