Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Kommunikatörerna om KD:s utvisningsutspel

Publicerad: 13 januari 2016, 14:13

Ebba Busch Thors debattartikel är dagens mest delade text.

Foto: Skärmdump från SvD.se

Cohn & Wolfes s-märkta konsult Joanna Mossberg anser att Kristdemokraternas utspel om att utvisa sexbrottslingar är uppenbart populistiskt. Göran Hägglunds förre presschef Johan Ingerö hyllar däremot förslaget.


Ämnen i artikeln:

KommunikationsstrategiPolitisk kommunikationKristdemokraterna

KD:s partiledare Ebba Busch Thor vill utvisa sexualbrottslingar. Det skriver hon i en debattartikel i Svenska Dagbladet tillsammans med partiets rättspolitiska talesperson Andreas Carlson. Artikeln som i dagsläget har över 19.500 delningar, och är dagens mest delade text enligt socialanyheter.se, hänvisar till händelserna i Köln och Kungsträdgården.

"Personer som söker asyl i Sverige bör vid sexualbrott få avslag på asyl¬ansökan och snabb avvisning ur landet" skriver de båda artikelförfattarna.

Förre partiledaren Göran Hägglunds tidigare presschef Johan Ingerö, numera programansvarig för området välfärd på Timbro, tycker förslaget visar på en bra kommunikationsstrategi.

– Jag tycker att förslaget är vettigt i sak. Jag har inte läst alla detaljer, men om jag ska vara lite kritisk kan det bli problem vid gränsdragningar av vilka typer av brott. Men jag tycker att de går in i frågeställningen på rätt sätt när frågan är högst aktuell.

Är inte det populism?
– Förslag ska bedömas på sina sakliga meriter och att jag tror att detta är både rätt i sak och att det finns ett stort stöd för förslaget.

Hur bör partier hantera händelser som i Köln och Kungsträdgården för att få ut sin politik?
– Det framförs alltid kritik om populism och opportunism. Enligt min mening ska politiska frågeställningar utgå från väljarna.

Hur tror du att utspelet kommer att få för avtryck i opinionsmätningar?
– Enskilda utspel lämnar sällan några större avtryck i opinionen. Men man kan se det som en omprofilering av Kristdemokraterna där en ung generation av 70- och 80-talister tagit över. De kommer från en annan verklighet och bär på andra problemformuleringar.

Varför är utspelet bra ur ett kommunikationsstrategiskt perspektiv?
– För att det hakar på en fråga som är aktuell i samhällsdebatten. Om man tar pensionsfrågan som exempel så är det en fråga som alltid har betydelse. Det betyder inte att den alltid ska lyftas. Den här frågan hakar på en diskussion som just nu är aktuell samtidigt som migrationsfrågan är högt upp på agendan hos väljarna.

Cohn & Wolfes ansvarige för coroprate communication och samhällskontakter Joanna Mossberg har en bakgrund inom Socialdemokraterna. Hon är tudelad i frågan om förslaget är rätt kommunikationsstrategi för partiet.

– Det är ju "bra" kommunikation i den mån att det mappar in i en aktuell samhällsdebatt, särskilt efter den senaste veckans händelser och ligger i linje med en opinionstrend både i Sverige och Europa. Av samma anledning är det dålig kommunikation. Utöver att debattartikeln har så många logiska, retoriska och konsekvensmässiga fallgropar att den borde stoppats bara av den anledningen, så är det också uppenbart populistiskt och väljarfiskande. Det förstår naturligtvis väljarna.

Varför är det dålig kommunikation?
– Förutom att dåligt innehåll per definition nästan alltid också ger dålig kommunikation och effekt, så gör det KD som parti än mer otydligt. Det finns väldigt lite kvar av de goda värderingar som ofta definierat KD och jag har svårt att se att de traditionella KD-väljarna och medlemmarna känner sig hemma i Ebba Busch Thors utspel. Det här är inte första gången Busch Thor gör populistiska utspel på kriminalpolitikområdet och det verkar vara lika illa genomtänkt varje gång. Reaktionen från väljarna är redan tydlig, men troligen ser partiledningen snart effekten från de egna medlemmarna också.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.