Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Konflikt kring Almedalens framtid: Politikerna på Gotland vill inte förkorta veckan

Publicerad: 30 juni 2020, 08:23

För några veckor sedan avslöjade Resumé att de politiska partierna kräver att Almedalsveckan halveras och tidigareläggs. Men det politiska styret på Gotland är överens om att de inte vill förkorta veckan.


Ämnen i artikeln:

Almedalen

Det var i början av juni som Resumé kunde avslöja hur riksdagspartierna gemensamt krävde att politikerveckan i Visby, som skulle ha ägt rum denna vecka, tidigareläggs och halveras från åtta till fyra dagar.

– För det första har det blivit så otroligt dyrt. För det andra har det varit svårt att hålla uppe intresset under en hel vecka. Jag har talat med partisekreterare i alla partier och det finns en bred enighet om att veckan kan kortas till fyra dagar. Samtidigt för vi fram förslaget att tidigarelägga det en vecka, till veckan direkt efter midsommar, sade Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad till Resumé då.

Men beslutet om Almedalsveckans framtid avgörs inte av enighet mellan partierna på riksnivå, en förutsättning för att skapa en förändring är att även det lokala styret på Gotland röstar för förslaget. Nu rapporterar TT att partierna på Gotland är överens om att det inte blir några förändringar under nuvarande mandatperiod och Almedalsveckan kommer att löpa under åtta dagar fram till 2022.

– Vi är öppna för att göra förändringar, om alla är överens. Men det är inte så att ett par starka partier ska få trycka fram sin vilja, säger Lisbeth Bokelund (MP) till TT.  

Riksdagspartiernas motdrag kanske blir att minska närvaron under politikerveckan. Ett exempel var 2019 då då statsminister Stefan Löfven (S) reste genom Sverige i buss i stället och finansminister Magalena Andersson (S) höll partiets tal i Almedalen.

– En förutsättning för Almedalsveckan är att de nationella partierna kommer, säger Lena Rådström Baastad.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.