onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

"Köttberget lär inte sitta och tiga still"

Publicerad: 30 januari 2012, 13:56

Kreabs grundare, Peje Emilsson, räknar med att det blir allt vanligare att man vill välja sin egen äldrevård i framtiden.

Foto: Sören Andersson.

Kreab Gavin Andersons grundare, Peje Emilsson, har medverkat i en bok om den svenska modellen. Hans tes är att framtidens pensionärer väljer äldrevård på samma sätt som eleven idag väljer vilken skola man vill gå på.

Ämnen i artikeln:

Peje EmilssonKreab Gavin Anderson

KB

Karl-Johan Byttner


Boken Images of Sweden kom ut nyligen och är resultatet från ett seminarium i februari förra året.

Peje Emilsson valde att tala om äldravårdens utveckling under rubriken Towards a New Swedish Model: or reinventing the old:
–  Jag är övertygad om att min generation består av människor med egna  idéer om hur man vill ha det. Så jag tror att det finns goda  förutsättningar för att många väljer sin egen äldrevård likt hur  systemet med skolpeng fungerar, säger han.

Peje Emilsson  är grundare, styrelseordförande och huvudägare i Kreab Gavin Anderson,  Demoskop och friskolekoncernen Kunskapsskolan.

Enligt honom är Sverige unikt med sitt skolpengssystem.

Enkelt  förklarat innebär systemet att eleven själv kan välja skola. Sedan går  skattepengarna till den verksamhet som man väljer. Om man inte nöjd med  skolan och byter går skattepengen dit i stället:
– Vi ser redan  tecken på hur välfärdssektorn håller på att förändras och denna  utveckling lär knappast avta, säger Peje Emilsson.

Han tycker att  ett problem i dagens samhälle, när det gäller just äldrevård, är att  politikerna stirrar sig blinda på priset i samband med olika  upphandlingar.

Det vill säga den leverantör som erbjuder lägst pris får  jobbet. Han exemplifierar bland annat med en pågående upphandling vid  S:t Görans där 97 procent viktas på pris:
– Om den som erbjuder lägst pris hela tiden får uppdrag får vi en fattigvård med kvalitet därefter, säger Peje Emilsson.

För  ett par år sedan visade en Demoskop-undersökning om synen på äldres  boende att det fanns stora skillnader mellan politikernas och  medborgarnas syn, där den sistnämnda gruppen inte alls var lika nöjda  som politikerna räknade med.

Undersökningen visade också att de äldre  kan tänka sig att betala för vård- och omsorgstjänster utöver de som  redan är offentligt finansierad.

Hur ser du på Carema-skandalen?
– Så här blir det när lägst pris får jobbet, säger Peje Emilsson.

Lagen om offentlig upphandling, LoU, styr dagens upphandlingar.

Peje Emilsson räknar med att en annan lag kan bli långt viktigare i framtiden – lagen om valfrihetsysten, LOV:
–  Vår generation kallas köttberget och vi lär inte bara acceptera vad  någon har upphandlat åt oss. Det här en mycket spännande utveckling som  öppnar för många aktörer, säger Peje Emilsson.

Axel och Margaret  Ax:son Johnsons stiftelse är arrangör av Images of Sweden.

Vid  seminariet deltog även personer som statsvetaren Stig-Björn Ljunggren,  etnologiprofessorn Åke Daun och den före detta politikern, diplomaten  och journalisten Olle Wästberg.

Vad fick du betalt egentligen för att skriva kapitlet till boken?
–  Endast en symbolisk summa, men det känns ändå kul att få en slant för  något man skriver. Det händer inte så ofta, säger Peje Emilsson.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev