Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Kraftig kritik mot moderattopparnas bilder – företrädarna vill inte intervjuas

Publicerad: 3 mars 2020, 12:54

Moderaternas kommunikationschef Martin Borgs medger att de kritiserade bilderna kan ”skapa fel associationer” men vill precis som Ulf Kristersson och Tobias Billström vill han inte vara på några frågor om bilderna.


Ämnen i artikeln:

Politisk kommunikationMartin BorgsUlf KristerssonModeraterna

Förra veckan meddelade Turkiets president Recep Erdoğan att landet inte längre kommer att stoppa flyktingar på väg mot Europa vid landets gränser. Beslutet har lett till att tiotusentals flyktingar samlats vid gränsen till Grekland där en man under gårdagen sköts till döds av grekisk gränspolis.

Att Turkiet öppnat sina gränser har fått politiker över hela Europa att frukta en situation likt 2015, en situation man sagt att man inte vill återvända till.

I respons till Turkiets beslut la Moderaterna under gårdagen upp en bild på partiets Facebook-sida föreställande en jaktklädd Ulf Kristersson med texten ”Stärk gränsen! Flyktingkrisen från 2015 får aldrig upprepas. Sverige måste stödja Greklands arbete med att skydda EU:s yttre gräns”. 

Bilden har sedan den lades upp väckt kraftig kritik på sociala medier och bland partipolitiska motståndare. Kritikerna menar att bilden i ljuset av den skjutne mannen vid den grekiska grekiska gränsen är osmaklig. Under måndagseftermiddagen valde Moderaterna att byta bild på inlägget.

Kritiken mot bilden på Ulf Kristersson kommer bara dagar efter att Moderaternas gruppledare Tobias Billström lagt upp en tecknad bild där han porträtteras som en gigantisk gränsvakt. ”I respons till president Erdoğans utmaning idag mot EU är det dags att höja våra nationella och europeiska gränsbarriärer. Regeringen bör nu omedelbart aktivera gränskontrollmekanismer och kalla in extra personal. Snabbt och omgående. Utan dröjsmål”, skriver Billström under bilden som även den renderade i omfattande kritik.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.

Bilden på Tobias Billström tecknades redan 2014 av Graham Samuels till ett personporträtt i tidningen Vi.

Ingen av politikerna har velat kommentera bilderna. Inte heller Martin Borgs, kommunikationschef på Moderaterna, vill svara på frågor kring bilderna men skriver i ett sms till Resumé:

”Vi publicerade ett inlägg om vikten av att stärka Europas gräns, efter att Turkiet öppnat sin gräns mot Europa. Tyvärr tog bildsättningen fokus från den viktiga sakfrågan, eftersom den kunde skapa fel associationer. Vi har nu publicerat samma inlägg men med en annan bild. Sakfrågan är för viktig för att skymmas av en diskussion om formen.”

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.