Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Kraftigt nedåt för Grayling

Publicerad: 11 augusti 2015, 10:26

Pr-byrån var bland de största i Sverige för några år sedan. I fjol minskande intäkterna med 30 procent och förlusterna skenade.


Ämnen i artikeln:

Grayling

Grayling har några svåra år i ryggen. Toppåret 2010 omsatte de 75 miljoner kronor och gjorde ett rörelseresultat på 4,5 miljoner. I fjol landade omsättningen på 39 miljoner kronor, vilket alltså nästan är en halvering.

Det färska bokslutet visar att byråintäkten uppgick till 28 miljoner kronor. Det är 30 procent mindre än de 40 miljoner byrån drog in 2013. Än värre ser det ut med rörelseresultatet som i fjol landade på -8,9 (5,9) miljoner kronor. Det betyder att byrån har visat röda siffror de senaste fyra åren.

I årsredovisningen skriver Grayling att en viss del av kostnaderna (3,8 miljoner kronor) kan härledas till nedläggningen av Göteborgskontoret. Det ledde till att antalet anställda minskades från 37 till 30 under 2014. För att täcka upp förlusterna skjuter ägarna Huntsworth till 12,5 miljoner kronor i ovillkorat aktieägartillskott.

Byråns lönsamhetsproblem kan kopplas samman med den turbulens som har rått de senaste åren. På fem år har lika många vd:ar avverkats, och i december i fjol anställdes Pia Grahn för att styra upp verksamheten. Men hon blev inte långvarig. I juni lämnade hon byrån och nu är det istället Kristian Hultqvist som ska få Grayling på rätt köl igen med ett mer renodlat PA/corporate affairs-erbjudande.

I våras skrotades också Malmö-kontoret, vilket Grayling beräknar kosta byrån 4,6-5,2 miljoner kronor.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Grayling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.