Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Kräver staten på 400 000

Publicerad: 29 mars 2011, 11:44

Johan af Donner kräver skatteverket på cirka 400 000 kronor. Orsak: momsen från hans bluffakturor är att betrakta som felaktigt inbetalda. Om af Donner får rätt kan pengarna hamna hos frun.


Johan af Donner.

Idag fortsätter förhandlingen i Svea Hovrätt mot Johan af Donner. Han slåss för att få sitt femåriga fängelsestraff sänkt med två år, medan åklagaren vill ha en straffskärpning.

Johan af Donners svindel mot Röda Korset och Cancerfonden skedde bland annat med hjälp av fruns bolag, Tempranillo AB.

Johan af Donner skickade bland annat iväg 44 falska fakturor från fruns bolag, där han var firmatecknare, till ett sammanlagt värde av 2,5 miljoner kronor.

Luftfakturorna gick till de två konsulterna Ulf Olsen och Jan Liikane. Konsulterna vidarefakturerade sedan organisationerna. Mottagare var Johan af Donner, som var den som sedan godkände de falska fakturorna.

Fruns bolag betalade i laga ordning in momsen till skattemyndigheten. Bolaget är numera likviderat.

Resumé kan nu avslöja att af Donner begärt, i ett överklagande till skattemyndigheten, att moms på cirka 400 000 kronor, ska återbetalas.

Eftersom fakturorna var falska har heller inga tjänster utförts och därför borde inte heller någon moms ha betalats in till skatteverket, resonerar af Donner.

- Rätt ska vara rätt, säger Johan af Donner till Resume.se.

I övrigt vill han inte kommentera momsbråket, eftersom det rör fruns bolag.

- Jag är väldigt noga med att hålla en tydlig uppdelning, säger Johan af Donner.

Men i ett brev till kronofogdemyndigheten, från i november 2010, skriver af Donner:

”Skatteverket är i färd med att pröva fråga om skatteåterbäring på ca 400 000 kronor och förutsättningar verkar vara goda.”

Om Skattemyndigheten beslutar sig för att betala tillbaka momspengarna kan det uppfattas som glada nyheter för kronofogdemyndigheten, som fortfarande har ett mångmiljonkrav på Johan af Donner.

Men pengarna kan i stället komma att stanna hos frun, utom räckhåll för kronofogden. I maj 2010 upprättade nämligen paret af Donner ett äktenskapsförord, för att skydda fruns tillgångar:

”Vardera parten ansvarar ensam för sina egna skulder ” står det i ansökan till tingsrätten och vidare att makarna ”önskar dela det gemensamma boet”.

Skatteverket har inga kommentarer innan man fattat ett beslut i frågan.

Enligt Resumé.se:s källa har Johan af Donner anlitat juristen Gabriel Donner (de är inte släkt) i momstvisten med Skatteverket. Samme Gabriel Donner bistod även af Donner i tvisten med Röda Korsets försäkringsbolag Chartis.

När försäkringsbolaget förra året stämde Johan af Donner i tingsrätten för att få ut sina pengar vägrade han, med motiveringen:

”De gynnades helt enkelt av mitt arbete, även med beaktande av mitt olovliga agerande.”

Resumé har sökt Gabriel Donner för en kommentar.

Bernt Hermele

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.